.
mat: Czy zbiór wielomianów Rn[x] = {f∊R[x]: deg f=n} jest przestrzenią liniową nad ciałem liczb
rzeczywistych?
29 kwi 15:46
mat: Wystarczy udowodnić, że podzbiór Rn[x] jest zamknięty ze względu na dodawanie i mnożenie przez
skalary?
29 kwi 16:06
mat:
29 kwi 16:51
mat: chyba nawet wystarczy cos takiego:
1) f(x)≡0 [funkcja zerowa] nalezy do Rn
2) Jeżeli f, g∊ Rn, to czy α*f+β*g ∊ Rn, gdzie α,β∊R
29 kwi 16:53
mat: w zasadzie wystarczy 2 [bo biorąc α=β=0]
29 kwi 16:54
ABC:
ale przecież (x
2+x)+(−x
2+x)=2x , suma dwóch wielomianów stopnia 2 nie musi być stopnia 2
29 kwi 17:01
mat: Nie nie

chodziło mi, że wystarczy warunek 2 bez 1

[bez sprawdzania czy funkcja
zerowa nalezy]
29 kwi 17:02
mat: Czyli jest to przestrzeń liniowa czy nie?
29 kwi 17:03
mat: tak, bo:
liczba*wielomian to wielomian i wielomian+wielomian to wielomian
29 kwi 17:07
mat: Niee, zle doczytałem warunek, tak jak napisał ABC

nie jest
29 kwi 17:07
mat: jakby było Rn={f∊R[x]: degf≤n} to by było
29 kwi 17:08
mat: A jest to przestrzeń liniowa nad ciałem liczb zespolonych?
29 kwi 17:12
mat: Nie, ten sam powod
29 kwi 17:13
Satan: Czym jest oznaczenie deg f?
29 kwi 17:27
Adamm:
@Satan
stopień wielomianu
29 kwi 18:17
Satan: Dziękuję
29 kwi 21:11