matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.8.2009
Zadania
Odp.
4
Marian:
Wykazać, że czworokąt o kolejnych wierzchołkach A(−3, 5, 6), B(1, −5, 7), C(8, −3, −1) i D(4, 7, −2) jest kwadratem
49
KevyB:
:::rysunek::: No więc...
5
Ona:
Zadanie
Odcinki o długościach |AB|=138m i |BC|=48m oraz |EF|=32m i |GH|=92m są bokami prostokątów ABCD i EFGH. Czy te prostokąty są podobne? Jeżeli tak, to podaj skalę podobieństwa
6
marian:
Sprawdzić, że płaszczyzny π1 i π2 są równoległe a następnie obliczyć odległość d (pochylone) tych płaszczyzn, gdy:
5
Wojtek:
Dane są funkcje f(x)=x
2
−6x+9 i g(x)=x+7 *Znajdź te argumenty dla ktorych wartoc funkcji f jest piec razy wieksza od wartosci funkcji g
1
klon:
Kobieta idzie nad rzekę myc naczynia. Przewoźnik wykrzykuje przez rzekę: ”jak dużo jest misek?”. Kobieta odpowiada: ”goście w domu”. Przewoźnik: ”ilu gości?”. Kobieta: ”nie wiem,
1
Ka$$:
Hey mam prozbe czy moze mi ktos podac definicje pierwiastka drugiego i trzeciego stopnia
Bylabym bardzo wdzieczna
5
marian:
Sprawdź, że proste L1 i L2 są równoległe, jeśli:
z−3
L1: x−1= 2y=
, L2: 4x + 12y − 5z = 0, 4x + 4y − 3z + 1 = 0
2
10
KevyB:
Czy postać iloczynowa tego jest poprawna?
7
Edek:
Proszę o pomoc
Zadanie 1.
5
glu:
3
−16
+ 18 * 3
−18
1
glu:
(−m)
3
(−m)
2
(−m)
5
glu:
126
−
2
3
10
maruda:
cos2x
lim
sin2x − cosx
x⇒
π
2
3
Marcin:
√
|8x−36|+23
2
Dariusswwe:
Witam
! Jako, że CKE nie pofatygowało się na wystawienie ani arkusza ani klucza odpowiedzi z matury
1
Izolda:
√
|3x−19|+5
=
2
iga:
5
1
7
3
4
2
oblicz
1
iga:
Podaj medianę i dominantę dla danych ; 3,6,7,3,5,6,8,7,3.
2
iga:
Na ile sposobów można utworzyć wyraz LALKA z liter AA,K,LL ? Ile jest wszystkich wyrazów ?
6
iga:
Ile różnych liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr ( 1 , 2 , 3 , 4 ) ?
3
iga:
Na loterii jest sto losów w tym trzynaście losów wygrywających . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
1
iga:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 6 cm krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni . Oblicz objętość tego ostrosłupa .
2
iga:
na ile sposobów można posadzić 5 osób na pięciu ponumerowanych krzesłach ?
1
iga:
Promień podstawy walca jest równy 4 cm, a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierze 45 stopni
1
iga:
długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm. A długość przekątnej podstawy 2
√
2
cm oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
1
iga:
oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka o wysokości 4 cm , jeśli wiesz że kąt rozwarcia w wierzchołku przekroju osiowego stożka ma miarę 60 stopni
7
Ali:
Dziwny problem. Zerknijcie.
7
poprawka z matmy:
hej mam prosbe aby pomoc mi w wyznaczeniu liczby n wyrazow ciagu arytmetycznego z danych Sn=204, r=6, an=49.