Na ile sposobów można utworzyć wyraz LALKA z liter AA,K,LL ?
iga: Na ile sposobów można utworzyć wyraz LALKA z liter AA,K,LL ?
Ile jest wszystkich wyrazów ?
27 sie 11:42
Basia:
L − masz 2 litery L czyli 2 możliwości
A − masz 2 litery A czyli 2 możliwości
L − masz już tylko jedno L czyli 1 możliwość
K − masz tylko jedno K czyli 1 możliwość
A − masz już tylko jedno A czyli 1 możliwość
n = 2*2*1*1*1 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wszystkich ale rozumiem, że różnych
| | 5! | | 1*2*3*4*5 | |
N = |
| = |
| = 1*2*3*5 = 30 |
| | 2!*2! | | 1*2*1*2 | |
gdyby te litery były różne byłoby 5! możliwości
ponieważ A powtarza się 2 razy dzielimy przez 2!
ponieważ L powtarza się 2 razy ponownie dzielimy przez 2!
28 sie 15:14
radzio: n=2*1*1*2*1=4
29 sie 07:49