ciagi
poprawka z matmy: hej mam prosbe aby pomoc mi w wyznaczeniu liczby n wyrazow ciagu arytmetycznego z danych
Sn=204, r=6, an=49.
27 sie 00:21
Sabin:
Układ równań:
| | a1 + an | |
1 −> ze wzoru na sumę: |
| n = 204 |
| | 2 | |
2 −> ze wzoru na a
n: a
n = a
1 + (n−1)r
Masz w tym układzie dane r oraz a
n. Dwa równania, dwie niewiadome − dasz radę, prawda?
27 sie 00:30
Sabin: (wychodzi n = 6)
27 sie 00:35
poprawka z matmy: taki uklad probowalam i nie wychodzi, w pierwszym nie ma przeciez r...:(
27 sie 00:35
Sabin:
r jest dane moja droga − za r podstawiasz 6.
Wyznacz z drugiego równania an i podstaw do pierwszego. Reszta z równania kwadratowego.
27 sie 00:37
Sabin: Tfu, nie an tylko a1. an też jest dane.
27 sie 00:37
poprawka z matmy: o boze...teraz widze moj blad...za dlugo siedze nad matma, sorki! −−
27 sie 00:38
Eta:
Tak n= 6
a
n = 49 => a
1 +( n−1)*6 = 49 => a
1 +6n = 55 => a
1 = 55 −6n
(52 −3n)*n =204 => 3n
2 −52n +204=0 ...policz deltę
n
1 i n
2 pamiętając ,że n€N+
27 sie 00:40