pomocy
marian: Sprawdzić, że płaszczyzny π1 i π2 są równoległe a następnie obliczyć odległość d (pochylone)
tych płaszczyzn, gdy:
π1: 6x−3y+6z+5=0; π2: 4x−2y+4z−3=0
wiem ze sa rownolegle bo spelniaja A1B2 = A2B1 czyli wyznacznik ukladu rowny 0:
−12=−12 →czyli sa rownolegle ale co jak ta odleglosc d (pochylone) obliczyc i wlasciwie co to
jest?
27 sie 20:46
Bogdan:
Nie wiem, co znaczy w tym zadaniu słowo "pochylone''.
Odległość między płaszczyznami:
A
1x + B
1y + C
1z + D
1 = 0 i A
2x + B
2y + C
2z + D
2 = 0 wyznacza się następująco:
Wyznacza się najpierw dowolny punkt na jednej z płaszczyzn przyjmując np. x
0 = 0, y
0 = 0,
Odległość d punktu P(x
0, y
0, z
0) od płaszczyzny Ax + By + Cz + D = 0:
| | |Ax0 + By0 + Cz0 + D| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 + C2 | |
27 sie 21:15
marian: ze w zadaniu kursywa pochylona bylo hehe, dzieki
27 sie 21:31
27 sie 21:37
marian: czyli to bedzie tak:
27 sie 21:44
marian: dowolny punkt : z0 = −56 ?
27 sie 21:49
Bogdan:
Wyznaczamy jakiś punkt należący do płaszczyzny π
1, przyjmujemy: x
0 = 0, y
0 = 0,
| | −5 | |
6*0 − 3*0 + 6z + 5 = 0 ⇒ z0 = |
| . |
| | 6 | |
| | | | −5 | | |4*0 − 2*0 + 4* |
| − 3| | | | 6 | |
| | | | 3 | | 19 | |
d = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 16 + 4 + 16 | | 6 | | 3 | | 18 | |
W liczniku jest wartość bezwzględna.
27 sie 22:05