Funkcja Kwadratowa
KevyB: Czy postać iloczynowa tego jest poprawna?
5x
2 − 6x + 1
x
2 = U{−b+
√Δ{10}
| | −b−√Δ | |
y = 5(x − |
| )(x − U{−b+√Δ{10}) |
| | 10 | |
?
27 sie 17:17
KevyB: brak } popsulo troche formatowanie, ale wiadomo o co chodzi
27 sie 17:19
Bogdan:
| | 1 | |
Δ = 16, x1 = |
| , x2 = 1 |
| | 5 | |
| | 1 | |
5x2 − 6x + 1 = 5(x − |
| )(x − 1) |
| | 5 | |
27 sie 17:37
KevyB: god, blad przy odejmowaniu 20 od 36, wogole sie nie wyspalem...
a powiedz mi, czy jesli mam polecenie porownaniu funkcji (sprawdzic czy sa rowne)
np
| | x2 − 64 | | x−8 | |
f(x) = |
| g(x) = |
| |
| | x2 + 16x + 64 | | x+8 | |
to o ile pamietam, sprawdzalo sie:
Dziedzine
Miejsce Zerowe
Zbior Wartosci?
wiem ze cos jeszcze ale czy jest jakis szybszy sposob niz kazdy z tych elementow obliczac i
porownywac?
27 sie 17:52
KevyB: A nie, chyba samą dziedzine starczy obliczyć
27 sie 18:00
Bogdan:
Dziedzinę się nie oblicza, dziedzinę się wyznacza.
Funkcje f(x) i g(x) są równe wtedy ⇔ Df = Dg = D i f(x) = g(x) dla każdego x∊D.
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) i funkcji g(x).
27 sie 20:08
KevyB: Apropos tamtego x
1
x
1 = U{−b−
√Δ{2a}
chyba jest − a nie +
27 sie 20:30
KevyB: | | 1 | |
dlatego bedzie raczej 5(x + |
| )(x − 1) |
| | 5 | |
27 sie 20:31
Bogdan:
Ile jest 6 − 4 ?
27 sie 20:31
Bogdan:
Wymnóż swoje nawiasy.
27 sie 20:32
KevyB: niewiem w jaki sposob widzialem 4−6 ...
27 sie 20:35