| cos2x | ||
lim | ||
| sin2x − cosx |
| π | ||
sin( | )=1 | |
| 2 |
| π | cos(2x) | cos(π) | −1 | ||||||||||||||
limx→ | = | = | = −∞ | ||||||||||||||
| 2 | sin(2x)−cos(x) |
| 0−0 |
ale dzieki
| x−1 | ||
lim | ||
| ctgx |
| 1− sinx + cosx | ||
lim | ||
| sin2x − cosx |
| x−1 |
| sinx | 1 | |||||||||||
lim | = lim | = lim( | * | ) = 1 * 1 = 1 | ||||||||||
| ctgx |
| x | cosx |
| sinx | ||
Korzystamy tu z twierdzenia: lim | = 1 dla x→0 oraz z faktu: cos0 = 1 | |
| x |
| 1 − sinx + cosx | π | |||
lim | przy x→ | |||
| sin2x − cosx | 2 |
| π | π | |||
1 − sinx + cosx = 1 − sin | + cos | = 1 − 1 + 0 = 0 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
sin2x − cosx = sin(2* | − cos | = 0 − 0 = 0 | ||
| 2 | 2 |
| 0 | ||
Mamy więc do czynienia z wyrażeniem nieoznaczonym typu | , można tu zastosować | |
| 0 |
| π | ||
regułę de l'Hospitala. obliczamy pochodne w liczniku i w mianowniku dla x = | . | |
| 2 |
| π | π | |||
(1 − sinx + cosx)' = −cosx − sinx = −cos | − sin | = 0 − 1 = −1 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
(sin2x − cosx)' = 2cos2x + sinx = 2*cos(2* | ) + sin | = 2*(−1) + 1 = −1 | ||
| 2 | 2 |
| 1 − sinx + cosx | −1 | |||
lim | = | = 1 | ||
| sin2x − cosx | −1 |