jak sie za to zabrac
Marian: Wykazać, że czworokąt o kolejnych wierzchołkach A(−3, 5, 6), B(1, −5, 7), C(8, −3, −1)
i D(4, 7, −2) jest kwadratem
27 sie 22:18
Miś: Musisz sprawdzić 2 warunki:
1. równość długości wektorów: I AB I = I AD I
2. iloczyn skalarny musi być rowny zero ( bo kąt jest 90) AB * AD = 0.
Dalej spróbuj sam.
27 sie 22:53
Marian: no ale jak to pomnozyc | AB | ?
28 sie 12:17
AS: Spróbuj wykorzystać wzór na długość odcinka
d = √(x2 − x1)2 + (y2 − y1)2 + (z2 − z1)2
Oblicz:
1. boki AB i CD oraz AC i BD i sprawdź czy są równe.
Jeżeli tak to sprawdź tw.Pitagorasa
2. czy kwadrat przekątnej równy jest sumie kwadratów obu przyprostokątnych.
28 sie 12:50
Marian: czyli boki wszystkie rowne; √117
przekatne; √234
z tw. pitagorasa wszystko sie zgadza wiec jest to kwadrat. dziekuje bardzo AS
28 sie 13:28