Bogdan:
Jesteśmy w tym zadaniu w przestrzeni 3−wymiarowej.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Proste:
| x − x1 | | y − y1 | | z − z1 | |
| = |
| = |
| |
| a1 | | b1 | | c1 | |
| | x − x2 | | y − y2 | | z − z2 | |
i |
| = |
| = |
| |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
| | a1 | | b1 | | c1 | |
są równolegle wtedy, gdy: |
| = |
| = |
| |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Prosta L
1 podana jest w postaci kierunkowej:
| x − 1 | | y − 0 | | z − 3 | | 1 | |
| = |
| = |
| / * |
| |
| 1 | | | | 2 | | 2 | |
| x − 1 | | y − 0 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| , |
| 2 | | 1 | | 4 | |
Współczynniki kierunkowe prostej L
1: a
1 = 2, b
1 = 1, c
1 = 4.
Prosta L
2 podana jest w postaci krawędziowej (jest to układ dwóch równań płaszczyzn,
wspólną krawędzią tych płaszczyzn jest prosta):
1) 4x + 12y − 5z = 0, A
1 = 4, B
1 = 12, C
1 = −5, D
1 = 0,
2) 4x + 4y − 3z + 1 = 0 A
2 = 4, B
2 = 4, C
2 = −3, D
2 = 1.
Chcemy znaleźć współczynniki kierunkowe prostej L
2: a
2, b
2, c
2.
Stosujemy wzory:
a = B
1C
2 − B
2C
1 (wyznacznik II stopnia)
b = −(A
1C
2 − A
2C
1) −(wyznacznik II stopnia)
c = A
1B
2 − A
2B
1 (wyznacznik II stopnia)
a
2 = 12*(−3) − 4*(−5) = −16
b
2 = −(4*(−3) − 4*(−5)) = −8
c
2 = 4*4 − 4*12 = −32
Proste L
1 i L
2 są równolegle.