Podobieństwo figur
Ona: Zadanie

Odcinki o długościach |AB|=138m i |BC|=48m oraz |EF|=32m i |GH|=92m są bokami
prostokątów ABCD i EFGH. Czy te prostokąty są podobne? Jeżeli tak, to podaj skalę podobieństwa
i wskaż które odcinki są proporcjonalne.
Proszę o pomoc
27 sie 21:51
Eta:
| IBCI | |
| = ...... policz
|
| IEFI | |
i podaj odp.
27 sie 22:12
evil_woodworm:

prostokąt

A zakładając, że pomyliłeś się w oznaczeniach sprawdz, czy:
(zachowując twoje oznaczenia)
27 sie 22:15
Ona: o kurcze faktycznie źle przepisane

|FG|= 92
27 sie 22:26
Eta:
Ona sprawdź czy dobrze podałaś oznaczenia prostokata EFGH
może podane są : IGHI= 92 i IFGI= 32
Tak ma być , czy nie?
wtedy będą podobne w skali k=
32
bo:
| | IABI | | IBCI | | 3 | |
|
| = |
| = |
| |
| | IGHI | | IFGI | | 2 | |
27 sie 22:41
Ona: nie nie..|EF|= 32 i |FG|= 92
jak wogole sprawdza sie ze sa one podobne? i wykazuje te odcinki proporcjonalne?
z jakiegos wzoru?
27 sie 22:50