matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
iga:
5
1
7
3
4
2
oblicz
27 sie 11:47
evil_woodworm:
zobacz tutaj
1014
jak to rozpisać
27 sie 12:04
Bogdan:
Warto zapamiętać:
n
0
n
n
17
0
17
17
= 1,
= 1, np.:
= 1,
= 1,
n
1
n
n−1
17
1
17
16
= n,
= n, np.:
= 17,
= 17,
n
k
n
n−k
17
14
17
3
17*16*15
=
, np.:
=
=
1*2*3
W tym zadaniu:
5
1
= 5
7
3
7*6*5
=
= 35
1*2*3
4
2
4*3
=
= 6
1*2
27 sie 12:44