funckje
Wojtek: Dane są funkcje f(x)=x2−6x+9 i g(x)=x+7
*Znajdź te argumenty dla ktorych wartoc funkcji f jest piec razy wieksza od wartosci funkcji g
*znajdz te argumenty dla ktorych zarowno funkcja f jak i funkcja g przyjmuja wartosci dodatnie
27 sie 20:18
Bogdan:
Podaj najpierw swoje ustalenia.
27 sie 20:38
Wojtek: ad do 1
g(0)=0+7=7 <−−wartosc funkcji g
x2−6x+9=35
probowalem wyliczac delte ale delat wychodzi mi na minusie...
ad do 2.
x2−6x+9+x+7>0
27 sie 20:46
Bogdan:
A co to jest?
Podpowiedź.
1) f(x) = 5g(x) tu trzeba rozwiązać równanie.
2) f(x) > 0 i g(x) > 0 tu trzeba rozwiązać układ nierówności.
27 sie 20:51
Wojtek: dzieks.
27 sie 20:53
Bogdan:
Za wcześnie na podziękowania, podaj swoje pełne rozwiązania, sprawdzimy.
27 sie 21:06