matematykaszkolna.pl
Poprawka matury z matmy 2009 Dariusswwe: Witam! Jako, że CKE nie pofatygowało się na wystawienie ani arkusza ani klucza odpowiedzi z matury poprawkowej z matematyki, sam postanowiłem umieścić tutaj punktację, która bynajmniej według mnie będzie obowiązywać...oto ona − pytania nie są według kolejności: zad.1 −−> (4pkt) 1pkt za obliczenie liczby m 1 pkt za obliczenie liczby n 2 pkt za obliczenie różnicy dwóch liczb z podpunktu b zad.2 −−> (4pkt) zadanko związane ze średnią płacą pracowników 1pkt za obliczenie średnich zarobków po zwolnieniu 2 pracowników 1pkt za wyliczenie sumy zarobków zwolnionych pracowników 2pkt za obliczenie zarobków jednego pracownika względem drugiego −> 76% drugiego zad3 −−> (5pkt) zadanie związane z funkcją kwadratową...moim zdaniem najtrudniejsze 1pkt wyliczenie drugiego miejsca zerowego funkcji 2 pkt wyznaczenie współczynników pozostałe 2 pkt...nie pamiętam za co mogłyby być zad.4 −−> (3pkt) związane z rozwiązaniem równania 1 pkt za uporządkowanie równania i przeniesienie wszystkich wyrażeń na jedną stronę 1 pkt za uproszczenie równania i wyciągnięcie liczb przed nawias 1pkt za podanie pierwiastka i zapisanie xER x2 + > 0 zad.5 −−> (6pkt) związane z trapezem prostokątnym 1pkt za poprawny rysunek pomocniczy 1pkt za obliczenie wysokości i górnej podstawy która jest 2 razy dłuższa od wysokości 2 pkt za obliczenie pola powierzchni walca (możliwe że 1 pkt z tch dwóch jest za zapisanie wzoru na pole) 2pkt za obliczenie tangensa kąta nachylenia dłuższej przekątnej do podstawy dolnej zad.6 −−> (4 pkt) ciąg arytmetyczny 1pkt za obliczenie wyrazu a1 2pkt za zapisanie równania i obliczenie r 1 pkt za obliczenie a8 zad.7 −−> (4pkt) ciąg geometryczny 2pkt za zapisanie równania i wyznaczenie q 2pkt za obliczenie sumy pierwszych 6 wyrazów zad.8 −−> (5pkt) stożek 2pkt za zapisanie równań −− stosunków pola bocznego stożka do pola podstawy 1pkt za zapisanie wzoru na objętość stożka 2pkt za obliczenie objętości stożka zad.9 −−> (3pkt) zadanko polegające na zbadaniu tego czy istnieje ką gdzie sniL = 2/3 i tgL = 5 1pkt za rysunek pomocniczy 1pkt za poprawne oznaczenia 1pkt za udowodnienie że dany kąt nie istnieje zad.10 −−> (5pkt) własności funkcji 1pkt za dziedzinę funkcji 1pkt za zbiór wartości 1pkt za uzupełnienie wykresu tak że funkcja ma 2 miejsca zerowe i coś jeszcze było.. 1 pkt za podanie argumentów dla których funkcja ma wartości równe 2 1pkt za określenie maksymalnego przedziału gdzie funkcja g(x) jest malejąca zad.11 −−> (4pkt) zadanko z układem współrzędnych gdzie należało nanieść 4 punkty i udowodnić jest to t równoramienny i napisać równanie symetralnej 1pkt za poprawny rysunek 1pkt za wyznaczenie równania symetralnej bodajże y=x+1 2pkt za udowodnienie że jest to trójkąt równoramienny zad.12 −−> (3pkt) 1pkt za obliczenie średniej arytmetycznej ocen, chyba 4,46 i zaokrągleniu do całości czyli 4 1pkt za obliczenie średniej ważonej, bodajże 4,67 i zaokrągleniu do całości czyli 5 1pkt za stwierdzenie że II metoda jest korzystniejsza dla Adama
27 sie 12:13
Dariusswwe: gdzieś mi 3 punkty się zapodziały
27 sie 12:14
Maćko: Z tego co wiem nie przyznaje się po 2 punkty za jedną czynność. Ocena matury to ocena czynności poprawnie wykonanych. Nie bardzo rozumiem po co w zadaniu z trygonometria rysunek pomocniczy. Podobnie jeśli chodzi o trapez w układzie współrzędnych − no sory, ale chyba nie sądzisz, że ktoś da Ci punkt za to, że zaznaczyłeś dobrze 4 punkty. No i nikt nnie przyzna punktu za przepisanie wzoru z tablicy jak proponujesz w punktacji zadania 8 (1pkt za zapisanie wzoru na objętość stożka ) i w zadaniu 5 (2 pkt za obliczenie pola powierzchni walca (możliwe że 1 pkt z tch dwóch jest za zapisanie wzoru na pole) ). A tak na marginesie jakiego walca?. W każdym razie moja babka od matmy za takie pierdoły punktów nie stawia i myślę, że cke też nie.
29 sie 20:27