Poprawka matury z matmy 2009
Dariusswwe: Witam

!
Jako, że CKE nie pofatygowało się na wystawienie ani arkusza ani klucza odpowiedzi z matury
poprawkowej z matematyki, sam postanowiłem umieścić tutaj punktację, która bynajmniej według
mnie będzie obowiązywać...oto ona − pytania nie są według kolejności:
zad.1 −−> (4pkt)
1pkt za obliczenie liczby m
1 pkt za obliczenie liczby n
2 pkt za obliczenie różnicy dwóch liczb z podpunktu b
zad.2 −−> (4pkt)
zadanko związane ze średnią płacą pracowników
1pkt za obliczenie średnich zarobków po zwolnieniu 2 pracowników
1pkt za wyliczenie sumy zarobków zwolnionych pracowników
2pkt za obliczenie zarobków jednego pracownika względem drugiego −> 76% drugiego
zad3 −−> (5pkt)
zadanie związane z funkcją kwadratową...moim zdaniem najtrudniejsze
1pkt wyliczenie drugiego miejsca zerowego funkcji
2 pkt wyznaczenie współczynników
pozostałe 2 pkt...nie pamiętam za co mogłyby być

zad.4 −−> (3pkt)
związane z rozwiązaniem równania
1 pkt za uporządkowanie równania i przeniesienie wszystkich wyrażeń na jedną stronę
1 pkt za uproszczenie równania i wyciągnięcie liczb przed nawias
1pkt za podanie pierwiastka i zapisanie xER x
2 + > 0
zad.5 −−> (6pkt)
związane z trapezem prostokątnym
1pkt za poprawny rysunek pomocniczy
1pkt za obliczenie wysokości i górnej podstawy która jest 2 razy dłuższa od wysokości
2 pkt za obliczenie pola powierzchni walca (możliwe że 1 pkt z tch dwóch jest za zapisanie
wzoru na pole)
2pkt za obliczenie tangensa kąta nachylenia dłuższej przekątnej do podstawy dolnej
zad.6 −−> (4 pkt)
ciąg arytmetyczny
1pkt za obliczenie wyrazu a1
2pkt za zapisanie równania i obliczenie r
1 pkt za obliczenie a8
zad.7 −−> (4pkt)
ciąg geometryczny
2pkt za zapisanie równania i wyznaczenie q
2pkt za obliczenie sumy pierwszych 6 wyrazów
zad.8 −−> (5pkt)
stożek
2pkt za zapisanie równań −− stosunków pola bocznego stożka do pola podstawy
1pkt za zapisanie wzoru na objętość stożka
2pkt za obliczenie objętości stożka
zad.9 −−> (3pkt)
zadanko polegające na zbadaniu tego czy istnieje ką gdzie sniL = 2/3 i tgL = 5
1pkt za rysunek pomocniczy
1pkt za poprawne oznaczenia
1pkt za udowodnienie że dany kąt nie istnieje
zad.10 −−> (5pkt)
własności funkcji
1pkt za dziedzinę funkcji
1pkt za zbiór wartości
1pkt za uzupełnienie wykresu tak że funkcja ma 2 miejsca zerowe i coś jeszcze było..
1 pkt za podanie argumentów dla których funkcja ma wartości równe 2
1pkt za określenie maksymalnego przedziału gdzie funkcja g(x) jest malejąca
zad.11 −−> (4pkt)
zadanko z układem współrzędnych gdzie należało nanieść 4 punkty i udowodnić jest to t
równoramienny i napisać równanie symetralnej
1pkt za poprawny rysunek
1pkt za wyznaczenie równania symetralnej bodajże y=x+1
2pkt za udowodnienie że jest to trójkąt równoramienny
zad.12 −−> (3pkt)
1pkt za obliczenie średniej arytmetycznej ocen, chyba 4,46 i zaokrągleniu do całości czyli 4
1pkt za obliczenie średniej ważonej, bodajże 4,67 i zaokrągleniu do całości czyli 5
1pkt za stwierdzenie że II metoda jest korzystniejsza dla Adama