W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 6 cm krawędź boczna two
iga: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 6 cm krawędź boczna tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni . Oblicz objętość tego ostrosłupa .
27 sie 11:01
evil_woodworm: 1.Zrób rysunek.
2.Zauważ, że jeżeli ostrosłup jest prawidłowy to w podtawie masz trójkąt równoboczny.
3.Skorzystaj z tego, że wysokości w podstawie przecinają się w stosunku 2:1
4.skorzystaj z tego, że masz podany kąt
27 sie 11:46
Julia :
7 lis 11:00
Jolanta: Niestety nie zrobię ci rysunku ,znajdź w książce albo narysuj
| | a2√3 | |
Pp= |
| podstawiamy a=6 |
| | 4 | |
Żeby wyznaczyć H rysujemy trójkąt prostokątny
| | 2 | |
H pionowa przyprostokątna,pozioma przyprostokatna to |
| wysokości trójkąta w podstawie |
| | 3 | |
| | a√3 | | 2 | | 6√3 | |
hp= |
| czyli przyprostokątna wynosi |
| * |
| = |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
przeciwprostokątna jest krawędź ostrosłupa nachylona do przyprostokątnej poziomej pod kat45
0
| | H | |
Tg tego lkata = |
| |
| | przyprostokątna pozioma | |
tg 45
0 =1 czyliH = przyprostokątna pozioma
Masz pytania?
7 lis 12:33
Julka:

H=2
√3 P
p= 9
√3
V= 18 cm
3
7 lis 16:29
Jolanta: 🙂
7 lis 17:06