Zadanie 1.
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 cm. Podstawa tego stożka
jest kołem o promieniu ... ? < −− i tu jest problem
Zadanie 2.
Do zbiornika o pojemności 700 m3 można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej godziny
pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5 m3 wody więcej niż druga rura. Czas napełnienia
zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 16 godzin krótszy od czasu napełnienia tego zbiornika
tylko drugą rurą. Oblicz, w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony, jeśli woda
będzie doprowadzana przez obie rury jednocześnie.
Wskazówki:
| β | ||
Długość łuku wycinka koła: d = | *2πL | |
| 360o |
| β | β | ||
*2πL = 2πR ⇒ R = | *L | ||
| 360o | 360o |
| β | R | R | β | |||||
Można pójść dalej: | = | i | = cosα ⇒ | = cosα | ||||
| 360o | L | L | 360o |
wprowadź oznaczenia:
x −−− ilość litrów wody na godz. dostarczonej przez pierwszą rurę
x − 5 −−− przez drugą , x € ( 0, 5)
układasz równanie:
| 700 | 700 | |||
= | −16
| |||
| x | x −5 |
| 700 | ||
policzysz prosto : | =.... | |
| (**) |
Ale dzięki za wszystko