Ile różnych liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr ( 1 , 2 , 3 , 4 ) ?
iga: Ile różnych liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr ( 1 , 2 , 3 , 4 ) ?
27 sie 11:24
evil_woodworm: a cyfry mogą, czy nie mogą się powtarzać?
27 sie 11:32
AS: gdzie n = liczba elementów w zbiorze
k = liczba elementów w podzbiorze
Wynik końcowy: 24
27 sie 11:33
AS: Aneks
Zakładam,że cyfry nie mogą się powtarzać.
27 sie 11:35
iga: nie mam pojęcia tak brzmi zadanie
27 sie 11:54
evil_woodworm: więc, zakładając, że nie mogą się powtarzać:
Pierwszą cyfrę możesz wybrać na 4 sposoby, drugą na 3, a trzecią na 2, co daje 4x3x2=24
(Sposób który podał AS też jest oczywiście poprawny

ja staram sie wytłumaczyć najprościej jak
sie da)
a zakładając, że mogą się powtarzać:
Każdą z cyfr możesz wybrać na 4 sposoby, więc 4x4x4=4
3=64
27 sie 12:02
Bogdan:
Ile różnych liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr (1, 2, 3, 4) ?
n = 4, k = 3.
a) Jeśli cyfry nie mogą się powtarzać, to mamy do czynienia z wariacją bez powtórzeń,
liczba trójelementowych wariacji bez powtórzeń zbioru 4−elementowego:
V43 = 4*3*2 = 24
b) Jeśli cyfry mogą się powtarzać, to mamy do czynienia z wariacją z powtórzeniami,
liczba trójelementowych wariacji z powtórzeniami zbioru 4−elementowego:
W43 = 43 = 64.
Inny przykład.
Ile różnych liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) ?
n = 7, k = 3
a) cyfry nie mogą się powtarzać: V73 = 7*6*5 = 210;
b) cyfry mogą się powtarzać: W73 = 73 = 343.
27 sie 12:36
wiktoria: jle to 1234
29 paź 17:53
piotrek: Ile róznych ciagów cyfr 10−cio cyfrowych mozna otrzymac z cyfr od 1 do 36 ? , cyfry nie mogą
sie powtarzać ?
12 sty 13:31
Asia: Ile można utworzyć różnych liczb trzycyfrowych z cyfr 0,1,2 i 3
25 wrz 21:06
wredulus_pospolitus:
tyle:
3*4*4 = ....
zastanów się dlaczego
25 wrz 21:15