matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.6.2019
Zadania
Odp.
1
majma:
5 zadań z całek, macierzy. Mógłby mi ktoś je wytłumaczyć? Mam więcej przykładów, ale chce to zrozumieć i porobić resztę sama.
5
k:
Dokonując odpowiedniej zamiany zmiennych obliczyć
1
ołjea:
Czy może się zdarzyć tak, że przy całkowaniu przez podstawienie poprzez zmianę granic całkowania na dole całki znajdzie się liczba większa od tej na górze?
0
Mar99:
x
d
2
f
Dla funkcji f(x,y)=2cos
2
(y−
)−e
π
oblicz pochodne cząstkowe:
i
2
dx
2
d
2
f
dxdy
6
Wojtek:
Czy potencjał pola wektorowego F=[cos(y)+z
2
, −xsin(y)−e
z
, −ye
z
+2z
2
x+5] wynosi U=xcos(y)+xz
3
−ye
z
+5z+C?
0
ołjea:
Czy w przypadku, gdy obszar całkowania jest poniżej płaszczyzny z=0 przy obliczaniu objętości takiej bryły należy ją podzielić na część znajdującą się pod osią y i x (czyli z ujemne) i
10
jadwigas:
jak rozwiązać równanie sinx=cosx , x∊(0,2π) proszę o pomoc, nie wiem jak to rozwiązać
4
NieZdamSesji:
Kombinatoryka:
4
paka:
rozwiązać graficznie układ nierówności:
3
NieZdamSesji:
Chciałbym dowiedzieć się jaki jest najlepszy sposób aby rozwiązać tego typu zadanie:
1
Elena:
Niech V = R
4
, W = Lin((1, −1, 1, −1)), v = (1, 1, 1, 1,). Wyznaczyć rzut ortogonalny wektora v na podprzestrzeń W
⊥
.
3
Elena:
Wyznaczyć Kerφ oraz Imφ dla przekształcenia (φ(f))(x) = (x+1)f'(x) w przestrzeni R
4
[x] oraz podać jego rząd i defekt.
3
Michał:
Cześc mam problem z zadaniem :
1
ZagubionaStudentka:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć od A do Z jak się liczy tego typu zadania na tym przykładzie?
2
Pol95:
Napisz jaki warunek musi być spełnany, aby płaszczyzna π: Ax+ Bx + Cx +D=0 i prosta l:
x
y
z
=
=
były wzajemnie prostopadłe.
m
n
p
2
ktos34:
:::rysunek::: Dlaczego kąty 1 i 2 oraz 3 i 4 są równe? Jest to trapez prostokątny opisany na okręgu.
19
kasia:
Oblicz granicę
5
Zagubiony w całkach:
Witam,
5
Otis:
Cześć mam takie zadanie, trzeba obliczyć całkę krzywoliniową nieskierowaną. L jest łukiem paraboli y=2
√
x
5
Kobra:
Mam takie pytanie o dowód okresowości funkcji logarytmicznej, skąd wiadomo, że tg dla kąta 90 st. nie istnieje skoro jest stosunkiem dwóch przyprostokątnych i nie chodzi mi o wykres
3
Pabalo:
Z tali 52 kart losujemy 8 kart bez zwracania. Ile jest sposobów na wylosowanie 4 dam i 2 kerów?
2
Jan:
Dokonując odpowiedniej zamiany zmiennych obliczyć
1
xyy:
Na trójkącie prostokątnym ABC opisno okrąg o promieniu r Przez wierzchołek C kąta prostego poprowadzono styczną do tego okręgu
14
k:
Rozwiąż następujące zagadnienie Cauchy'ego
5
LW:
Dzień dobry, Do tej pory przyszło mi obliczać całki wielokrotne po obszarach, które stosunkowo łatwo dało