Potęgi i funckje wykładnicze
Zagubiony w całkach:
Witam,
Jak udowodnić, że
ℯx rośnie szybciej niż xℯ ℯ − liczba eulera
18 cze 12:58
Zagubiony w całkach: dla x>liczba eulera**
18 cze 13:01
jc: Jak definiujesz fakt, że coś rośnie szybciej od czegoś innego?
Faktem jest, że xe/ex →0 przy x→∞.
Dla x ≥1: xe ≤ x3, ex ≥ x4/4!, a więc xe/ex ≤ 24/x →0 przy x→∞.
18 cze 13:37
Zagubiony w całkach: Przez szybsze rośniecie rozumiem ze dla dowolnego x np dla A=f(x+1)−f(x) i
B=g(x+1)−g(x) zachodzi A>B.
Ale w zasadzie podany przez ciebie fakt o dążeniu do zera przy x→∞ załatwia sprawe
i odpowiada na pytanie tylko na jak policzyc
(x dąży do neiskończonośći )lim(xe/ex)=0?
18 cze 13:58
jc: ex ≥ xe dla x≥e.
Aby to sprawdzić, zbadaj funkcję: f(x)=xee−x.
18 cze 14:04
Zagubiony w całkach: Ok dzięki
18 cze 14:08