Teoria pola
Wojtek: Czy potencjał pola wektorowego F=[cos(y)+z2, −xsin(y)−ez, −yez+2z2x+5] wynosi
U=xcos(y)+xz3−yez+5z+C?
18 cze 18:47
jc:
Nie znajdziesz potencjału.
18 cze 19:10
jc: Gdyś miał
F=( (cos y) + z2, − x (sin y) − ez, −yez + 2zx +5),
to U= − x cos y − x z2 + yez − 5z
18 cze 19:50
Mar99: Źle napisałem, pierwsza składowa tego pola którego wyznaczałem potencjał to cos(y) + z3
18 cze 20:08
jc: Powyżej zaproponowałem poprawny przykład.
18 cze 20:16
Mar99: Jeszcze raz przepisze to pole F=[cos(y)+z3, −xsin(y)−ez, −yez+3z2x+5]
18 cze 21:20
jc: No to teraz masz U=− ( x cos y + xz3 − yez + 5z).
18 cze 21:29