całki
ZagubionaStudentka: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć od A do Z jak się liczy tego typu zadania na tym przykładzie?
∫ x3 + 1x3 + 9 dx
18 cze 15:08
Leszek: | | x3 +9−8 | | dx | |
∫ |
| dx = ∫ dx −8 ∫ |
| = |
| | x3 +9 | | x3 + 9 | |
| 1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| , rozklad na ulamki |
| x3 +9 | | x+3√9 | | x2 − x3√9 + 3√81 | |
18 cze 15:53
piotr: | 1 | | x − 2 32/3 | |
| = |
| + |
| x3 + 9 | | 9*31/3 (−x2 + 32/3 x − 3*31/3) | |
19 cze 11:05
Jerzy:
| | x3 +1 | |
Zapewne chodziło o całkę: ∫ |
| dx , ale zadanie zostało przepisane niechlujnie. |
| | x3 + 9x | |
19 cze 11:40
majma: @Jerzy, tak o tę całkę chodziło. Nie chciałam zrobić tego niechlujnie, wynikło to raczej z
braku umiejętności; próbowałam ją edytować. Teraz już wiem, że po prostu w kodowaniu użyłam
"u" zamiast "U".
19 cze 13:41
wredulus_pospolitus:
0)
| x3+1 | | x3 + 9x − 9x + 1 | | −9x + 1 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| x3+9x | | x3+9x | | x(x2+9) | |
1) rozkład na ułamki proste
| −9x +1 | | A | | Bx + C | | A(x2+9) + x(Bx+C) | |
| = |
| + |
| = |
| |
| x(x2+9) | | x | | x2+9 | | x(x2+9) | |
stąd mamy:
x
2: A + B = 0
x: C = −9
x
0: 9A = 1
stąd
A = 1/9
B = −1/9
C = −9
2)
więc:
| x3 + 1 | | 1 | | x + 81 | |
| = 1 + |
| − |
| = |
| x3 + 9x | | 9x | | 9(x2+9) | |
| | 1 | | x | | 81 | |
= 1 + |
| − |
| − |
| |
| | 9x | | 9(x2+9) | | 81( (x/3)2 + 1) | |
z takiej postaci już sobie poradzisz
19 cze 14:21
ZagubionaStudentka: Jesli to jest już kwestia uporządkowania i wyliczenia to tak

Dziękuję bardzo! Jak liczyłam
sama musiałam coś przekombinować
19 cze 14:47
ZagubionaStu: Gdyby ktoś potrzebował jeszcze tego wątku to osobiście wynik mi wyszedł taki:
| | 1 | | 1 | | X | |
x+ |
| ln|x|+ |
| ln(x2+9) −3arctg |
| + C |
| | 9 | | 18 | | 3 | |
Ale nie gwarantuję, że jest to poprawne.
19 cze 16:54