Całka podwójna
k: Dokonując odpowiedniej zamiany zmiennych obliczyć
∬
D xy dxdy
gdzie D jest obszarem ograniczonym krzywymi:
| | 1 | | 2 | |
y= |
| , y= |
| , y=x2, y=3x2 |
| | x | | x | |
18 cze 21:43
jc:
xy=s, x
2/y=t
x=
3√st
y=
3√s2/t
krzywe: s=1, s=2, t=1, t=3.
całka =∫∫ s |J(s,t)| ds dt
można przypuszczać, że s∊[1,2], t∊1,3].
Pozostaje wyznaczyć J.
18 cze 22:01
jc:
| | 1 | |
całka = |
| ∫12 ds ∫13 (s/t) dt= |
| | 3 | |
| 1 | | ln 3 | |
| [s2]12 [ln t]13 = |
| |
| 6 | | 2 | |
18 cze 22:07
k: dla
u=yx
Otrzymuję
x=
3√v*u
| | 1 | | 1 | |
Jakobian wychodzi mi − |
| 3√ |
| |
| | 3 | | v3 | |
Czy to jest poprawnie?
18 cze 23:31
jc: Tak. Tylko zapisz porządnie. 3√v3= ... ?
18 cze 23:37
k: | | 1 | |
Tak pierwiastek się znosi i wychodzi |
| |
| | v | |
Wszystko ślicznie wyszło. Jestem zdumiony, że udało Ci się tak szybko i zwięźle to rozwiązać.
18 cze 23:49