Całki iterowane - problem z obszarem normalnym
LW: Dzień dobry,
Do tej pory przyszło mi obliczać całki wielokrotne po obszarach, które stosunkowo łatwo dało
się doprowadzić do postaci normalnej. Natrafiłem jednak na taki przykład, z którym nie mogę
sobie
poradzić.
∬D=xydxdy D={(x, y)∊R2; 0<x<y2<1}
W zasadzie chodzi mi tylko o sprowadzenie powyższego obszaru do postaci normalnej. Nie potrafię
ze zrozumieniem rozwikłać takiego warunku z nawiasu. Dalej z zadaniem zapewne sobie poradzę.
18 cze 08:25
piotr: ∫01∫y2 y xy dx dy
18 cze 08:31
18 cze 08:32
PW: Krzywa o równaniu
x = y2
to parabola (w szkole mianem paraboli określamy krzywą o równaniu y = x2, a tu jest obrócona o
−90° − tak się określa parabolę w teorii stożkowych).
18 cze 08:35
LW: Czy ten warunek z nawiasu można jakoś rozłożyć krok po kroku? Nie jestem wciąż do końca
przekonany co się tam dzieje, a nie chciałbym robić tego na pamięć.
18 cze 10:05
PW: Gdybyś niał parabolę y = x2 i warunek 0 < y < x2 <1, to widziałbyś co zrobić. Wobec tego dla
paraboli x = y2 przekręć kartkę o 90° i zrób to samo.
18 cze 11:57