Jądro i obraz przekształcenia
Elena: Wyznaczyć Kerφ oraz Imφ dla przekształcenia (φ(f))(x) = (x+1)f'(x) w przestrzeni R4[x] oraz
podać jego rząd i defekt.
Przyjmuję,że f(x)=ax4 + bx3 + cx2 + dx + e gdzie a,b,c,d,e ∊ R.
1) Kerφ:
φ(f(x))=4ax4 + (3b+4a)x3 + (2c+3b)x2 + (d+2c)x +d
4a=0 , 3b+4a=0 , 2c+3b=0 , d+2c= 0 więc Ker: f(x)=e , e∊R , dimKerφ=1
2) Imφ:
φ(f(x)) = a(4x4 + 4x3) + b(3x3 + 3x2) + c(2x2 + 2x) + d(x+1) a więc Imφ:
lin{4x4 + 4x3 ,
3x3 + 3x2 , 2x2 + 2x , x+1} , dimImφ= 4
Czy takie rozwiązanie jest poprawne?
18 cze 15:39
jc: Tak, choć ktoś mógłby poprosić o uzasadnienie, że wielomiany wymienione
po słowie lin są liniowo niezależne.
18 cze 15:47
Elena: Ok,a jeśli po prostu oblicze rząd macierzy utworzonej z tych wielomianów i wynosi on 4 to
nie oznacza to,że są liniowo niezależne?
18 cze 15:56
jc:
4a=0
4a+3b=0
3b+2c=0
2c+d=0
d=0
a=b=c=d=0
18 cze 16:11