Rozwiąż następujące zagadnienie Cauchy'ego
k: Rozwiąż następujące zagadnienie Cauchy'ego
y''−y=xe
x + e
2x
18 cze 10:31
Leszek: Rownanie charakterystyczne : r2 − r = 0 ⇒r1 = 0 , r2 = 1
Rozwiazanie : y = Aer1x + Ber2x
Podstaw do rownania wyznacz A i B , dokoncz ......
18 cze 16:28
jc: Jaką metodę stosujecie?
− uzmiennianie stałych
− przewidywanie rozwiązania
− metodę operatorową (transformata Laplace'a)
− jakiś inny sposób
18 cze 16:43
Mariusz:
Warunki początkowe są tak dobrane że można użyć metody operatorowej
∫
0∞f''(t)e
−stdt=f'(t)e
−st|
0∞−∫−sf'(t)e
−stdt
∫
0∞f''(t)e
−stdt=0−f'(0
+)+sL(f'(t))
∫
0∞f''(t)e
−stdt=−f'(0
+)+s(f(t)e
−st|
0∞ −∫
0∞−sf(t)e
−stdt)
∫
0∞f''(t)e
−stdt=−f'(0
+)+s(0−f(0
+)−∫
0∞−sf(t)e
−stdt)
∫
0∞f''(t)e
−stdt=−f'(0
+)−sf(0
+)+s
2∫
0∞f(t)e
−stdt
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(− |
| − |
| s+s2Y(s))−Y(s)= |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | (s−1)2 | | s−2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(s2−1)Y(s)= |
| + |
| s+ |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | (s−1)2 | | s−2 | |
| | 1 | (s+2)(s−1)2(s−2)+4(s−2)+4(s2−2s+1) | |
(s2−1)Y(s)= |
|
| |
| | 4 | (s−1)2(s−2) | |
| | 1 | (s2−4)(s2−2s+1)+4s2+2s−4 | |
(s2−1)Y(s)= |
|
| |
| | 4 | (s−1)2(s−2) | |
| | 1 | s4−2s3+s2+10s−8 | |
Y(s)= |
|
| |
| | 4 | (s+1)(s−1)3(s−2) | |
| 1 | s4−2s3+s2+10s−8 | |
|
| = |
| 4 | (s+1)(s−1)3(s−2) | |
| A | | B | | C | | D | | E | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| s+1 | | s−1 | | (s−1)2 | | (s−1)3 | | s−2 | |
18 cze 18:21
k: Ogólnie to potrafie obliczyć CORJ (całkę ogólną równania jednorodnego)
Przyjmując
y(x)=e{λx
y'(x)=λe
λx
y''(x)=λ
2e
λx
Podstawiając do równania w poszukiwaniu CORJ
λ
2e
λx−e
λx=0
e
λx(λ
2−1)=0
λ=1 v λ=−1
e
x v e
−x
| | ⎧ | ex e−x | |
| Wrońskian = | ⎩ | ex −e−x | = −e0 − e0 = −2 ≠ 0
|
Zatem CORJ=y=C
1*e
x+C
2*e
−x
y(0)=C
1*e
0+C
2*e
−0=C
1 + C
2
No i teraz nie wiem jak się zabrać za y'(0)
18 cze 18:42
k: Liczę pochodną z funkcji y?
| | 1 | |
y'=C1*ex−C2*e−x i za to podstawiam |
| ? |
| | 2 | |
18 cze 18:45
jc: Myślę, że najłatwiej odgadnąć wynik.
(e
2x)'' − e
2x = 3e
2x
Jak uzyskać xe
x?
(xe
x)''−xe
x = 2e
x
(x
2e
x)'' − x
2e
x = 4
xe
x+2e
x
Widzimy, że
| | 1 | | 1 | |
Zatem y = Aex + Be−x + |
| e2x + |
| (x2−x)ex, |
| | 3 | | 4 | |
Teraz dobieraj A i B.
18 cze 18:59
Mariusz:
Coś pomyliłem z mianownikiem ale macierz odwrotna układu równań powstałego
z rozkładu na sumę ułamków prostych to
A−1=
1/24 −1/24 1/24 −1/24 1/24
−105/24 −63/24 −33/24 −15/24 −9/24
−54/24 −42/24 −30/24 −18/24 −6/24
−12/24 −12/24 −12/24 −12/24 −12/24
128/24 64/24 32/24 16/24 8/24
18 cze 19:01
jc: Dokończę.
A+B+1/3=1/4
A−B+2/3−1/4=1/4
A+B=−1/12
A−B =−1/6
A=−1/8, B=1/24
18 cze 19:13
Mariusz:
Jak chcesz użyć Wrońskianu to
Rozwiązujesz układ równań
C
1'(x)e
x+C
2'(x)e
−x=0
C
1'(x)e
x−C
2'(x)e
−x=xe
x+e
2x
metodą Cramera
e
x e
−x
e
x −e
−x
−e
0−e
0=−2
0 e
−x
xe
x+e
2x −e
−x
e
x 0
e
x xe
x+e
2x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
C2(x)=− |
| xe2x+ |
| e2x− |
| e3x |
| | 4 | | 8 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ys=( |
| x2+ |
| ex)ex+(− |
| xe2x+ |
| e2x− |
| e3x)e−x |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ys= |
| x2ex+ |
| e2x− |
| xex+ |
| ex− |
| e2x |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
ys= |
| (2x2−2x+1)ex+ |
| e2x |
| | 8 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
y(x)=C1ex+C2e−x+ |
| (2x2−2x+1)ex+ |
| e2x |
| | 8 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
y'(x)=C1ex−C2e−x+ |
| (4x−2)ex+ |
| (2x2−2x+1)ex+ |
| e2x |
| | 8 | | 8 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
y'(x)=C1ex−C2e−x+ |
| (2x2+2x−1)ex+ |
| e2x |
| | 8 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y(x)=− |
| ex− |
| e−x+ |
| (2x2−2x+1)ex+ |
| e2x |
| | 8 | | 12 | | 8 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y(x)=− |
| e−x+ |
| (x2−x)ex+ |
| e2x |
| | 12 | | 4 | | 3 | |
18 cze 20:12
jc: Oj, wziąłem y'(0)=1/4. Za bardzo treść oddaliła się od edytora.
A+B=−1/12
A−B=1/12
A=0, B=−1/12
czy, jak u Ciebie, Mariusz.
18 cze 20:21
jc: Uciekło "li". Po prostu mamy to samo. Warto dodać, że Twoja metoda,
to uzminnienie stałych.
18 cze 20:26
Mariusz:
Zaczął wrońskianem więc pomyślałem że można by go wykorzystać
nie tylko do sprawdzenia niezależności rozwiązań ale i do uzmiennienia stałych
Uzmienniając stałe musi rozwiązać dwa układy równań
Jeden aby znaleźć pochodne funkcji uzmiennionych stałych (C1'(x) C2'(x))
a drugi aby obliczyć stałe w rozwiązaniu ogólnym
W metodzie operatorowej warunki początkowe od razu wstawia do równania
Tutaj trochę zabawy będzie z rozkładem na sumę ułamków prostych
18 cze 20:33
jc: W metodzie operatorowej można wstawić symboliczne wartości początkowe.
18 cze 20:40
k: Już sobie poradziłem z zadaniem, chętnie bym się nim tutaj podzielił ale zajęło mi 5 stron A4.
Najpierw wyznaczam równanie CORJ
Następnie szukam CSRN (całki szczególnej równania niejednorodnego) w postaci
y
SN=C
1(x)e
x+C
2(x)e
−x
y'
SN=C'
1e
x+C
1(x)e
x+C'
2(x)e
−x−C
2(x)e
−x
Po przekształceniach mam układ równań
C'
1(x)e
x−C'
2(x)e
−x=xe
x+e
2x
C'
1(x)e
x+C'
2(x)e
−x=0
Wyznaczam wyznacznik główny, wyznacznik C
1 oraz wyznacznik C
2
Otrzymuje
Całkuję powyższe i otrzymuję równanie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ySN=( |
| x2+ |
| ex)ex+(− |
| xe2x+ |
| e2x−U{1}{ |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | |
6}e
3x)e
−x+C
1e
2+C
2e
−x
Następnie liczę pochodną y'
SN i podstawiam potem do warunków podanych w treści zadania.
Wynik to:
18 cze 21:22