Analiza
Jan: Dokonując odpowiedniej zamiany zmiennych obliczyć
∫∫e(x2 + y2) dxdy
gdzie D jest obaszerem ograniczonym krzywą o równaniu x2 + y2 = 2
Pomocy!
Nie rozumiem jak mam rozumieć ten obszar. Jest to po prostu okrąg? Jeśli tak to jak policzyć
"obszar"
18 cze 11:27
jc: Niechlujstwo autora zadania. Prawdopodobnie chodziło o obszar określony
nierównością: x2+y2 ≤ 2.
18 cze 13:39
Leszek: Obszar calkowania : D: x2 + y2 ≤ 2
Wspolrzedne biegunowe : x= r cos α, y = r sin α ,
α = [ 0,2π ]
r= [ 0 , √2 ]
Calka :∫ ∫ er2r3 0,5 sin 2α drdα = .......
18 cze 16:03