równanie
jadwigas: jak rozwiązać równanie sinx=cosx , x∊(0,2π)
proszę o pomoc, nie wiem jak to rozwiązać
18 cze 17:53
6latek: zamien cosx na sinx
cosx= sin(π/2−x)
Dostaniesz
sinx= sin(π/2−x)
Sinusy sa rowne wtedy kiedy ich argumenty sa rowne
Wiec rozwiaz o rownanie
Albo
sinx−sin(π/2−x)=0
masz wzor na sinx−siny
wiec go zastosuj
18 cze 18:14
jc:

x=1/4 π lub x=5/4 π
18 cze 18:21
6latek: Dzien dobry
jc
18 cze 18:22
jc: Dzień dobry
18 cze 18:24
Mila:
sinx=cosx , x∊(0,2π)
| | π | |
x= |
| +kπ nie spełnia równania, |
| | 2 | |
sinx=cosx /:cosx, cosx≠0
tgx=1 i x∊(0,2π)
18 cze 18:44
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Tez potem pomyslaem o tym tangensie .
18 cze 19:47
Mila:
Dobry wieczór

Twój sposób też poprawny.:
18 cze 19:56
jadwigas: nie zrozumiałam
18 cze 20:49
jc: Rysujesz okrąg o promieniu 1. Jedno z ramion kąta, to dodatnia półoś x.
Drugie ramie przecina okrąg w punkcie (cos t, sin t).
Punkty o równych współrzędnych tworzą prostą x=y, która z kolei daje
dwa kąty π/4 oraz 5/4 π.
18 cze 21:10
Mila:
tgx=1 to elementarne równanie trygonometryczne, czego tu nie rozumiesz?
18 cze 21:23