Ile jest rozwiazan rownania
NieZdamSesji: Chciałbym dowiedzieć się jaki jest najlepszy sposób aby rozwiązać tego typu zadanie:
Ile jest rozwiazan calkowitoliczbowych równania:
x1 + x2 + x3 + x4 = 40
gdzie:
x1,2 ≤ 10
x3,4 ≤ 15
18 cze 16:11
wredulus_pospolitus:
co to jest x
1,2 
chodzi Ci o x
1 ≤ 10 i x
2 ≤ 10
18 cze 16:18
wredulus_pospolitus:
jaki to przedmiot
18 cze 16:20
NieZdamSesji: Przedmiot: matematyka dyskretna
I tak, x1,2 ≤ 10 to x1 ≤ 10 i x2 ≤ 10
18 cze 16:31
Pytający:
Oznaczę:
R(...) // "liczba rozwiązań całkowitoliczbowych spełniających warunki ..."
Ω // wszystkie rozwiązania całkowitoliczbowe
Wtedy:
R(x
1≤10 ∧ x
2≤10 ∧ x
3≤15 ∧ x
4≤15)=
= |Ω| − R(x
1>10 ∨ x
2>10 ∨ x
3>15 ∨ x
4>15))=
=
|Ω| −
(
(
R(x
1>10)
+R(x
2>10)
+R(x
3>15)
+R(x
4>15)
)
−
(
R(x
1>10 ⋀ x
2>10)
+ R(x
1>10 ⋀ x
3>15)
+ R(x
1>10 ⋀ x
4>15)
+ R(x
2>10 ⋀ x
3>15)
+ R(x
2>10 ⋀ x
4>15)
+ R(x
3>15 ⋀ x
4>15)
)
+
(
R(x
1>10 ⋀ x
2>10 ⋀ x
3>15)
+ R(x
1>10 ⋀ x
2>10 ⋀ x
4>15)
+ R(x
1>10 ⋀ x
3>15 ⋀ x
4>15)
+ R(x
2>10 ⋀ x
3>15 ⋀ x
4>15)
)
− R(x
1>10 ⋀ x
2>10 ⋀ x
3>15 ⋀ x
4>15)
)
=
| | | (40−(11+11+16))+(4−1) | | | (4−1) | |
| |
− (2* | +2*0) |
| | |
+ 0
=
286
https://www.wolframalpha.com/input/?i=choose(43,3)-(2*choose(32,3)%2B2*choose(27,3))%2B(choose(21,3)%2Bchoose(11,3)%2B4*choose(16,3))-(2*choose(5,3))
https://www.wolframalpha.com/input/?i=a%2Bb%2Bc%2Bd%3D40,+a%3C%3D10,+b%3C%3D10,+c%3C%3D15,+d%3C%3D15
19 cze 15:51
ite: Dziękuję!
19 cze 16:16