Rzut ortogonalny
Elena: Niech V = R
4 , W = Lin((1, −1, 1, −1)), v = (1, 1, 1, 1,). Wyznaczyć rzut ortogonalny
wektora v na podprzestrzeń W
⊥.
Wiem,że dimW + dimW
⊥ = dimR
4 a więc oznacza to,że podprzestrzeń W
⊥ musi składać się
z 3 wektorów liniowo niezależnych.
Czy mogę przyjąć,że to będą np. takie wektory: W{⊥)=lin{ (1,0,0,0),
(0,1,0,0) , (0,0,1,0)} a następnie zoortogonalizować je metodą G−S,potem znormalizować i dodać
je do
wzoru na rzut ortogonalny:
| | <v,v1> | | <v,v2> | |
vo = |
| * v1 + |
| * v2 gdzie v1 i |
| | ||v1||2 | | ||v2||2 | |
v
2 są tymi
znormalizowanymi wektorami.