szereg
Michał: Cześc mam problem z zadaniem :
| | kn | |
Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite k, dla których szereg ∑∞n=1 |
| jest |
| | nk | |
zbieżny
wydaje mi się że jest to szereg potęgowy którego R=1 ,zatem powinno być
−1≤k
n*n
−k≤1 i tutaj się gubię. Kombinowałem coś z logarytmami, ale nic mi nie wychodziło.
18 cze 15:14
wredulus_pospolitus:
kiedy taki szereg jest zbieżny

Jaki warunek musi spełniać 'a'
18 cze 15:35
jc: k=0
18 cze 15:35
jc: Dla k=1 mamy szereg harmoniczny (rozbieżny).
Dla k > 1 wyraz ogólny →∞ (szereg rozbieżny)
Dla ujemnych k jest jeszcze gorzej.
18 cze 15:38