Całka krzywoliniowa nieskierowana
Otis: Cześć mam takie zadanie, trzeba obliczyć całkę krzywoliniową nieskierowaną.
L jest łukiem paraboli y=2√x
∫ y dl ; x∊[0,1]
L
Czy L: x=x(t)=t ?
y=y(t)=t2
18 cze 11:57
jc: Raczej, x=t2, y=2t, t∊[0,1].
18 cze 13:42
Otis: chyba że odwrotnie x=t2 y=t ?
18 cze 13:43
Otis: a czemu y=2t ?
18 cze 13:45
jc: Spójrz, co napisałeś na początku: y=2√x. Jeśli t≥0, x=t2, to y=2t.
18 cze 13:51
piotr: ∫
02 y (1+(dx/dy)
2)
1/2 dy
y
2 = 4x
⇒
∫
02 y (1+y
2/4)
1/2 dy
18 cze 15:17