matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.3.2019
Zadania
Odp.
3
Dominik:
Obliczyć 2
2
0(mod 7) Już ostatnie!
8
john:
Punkt A = (2, −1) należy do środka okręgu S = (4, −2), wyznacz równanie stycznej do tego okręgu przechodzącej przez punkt A
4
czarek12:
Wyznacz zbiór (x
2
−6x+9)(9−x
2
)(x
2
−x−6)<0
11
Dominik:
Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi wytłumaczyć jak rozwiązać taką kongruencję krok po kroku?
5
wicestary:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Zilustruj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają równanie:
2
Kostek :
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, w którym kąt ostry ma miarę α. Krótsza przekątna graniastosłupa ma długość d i tworzy ze ścianą boczną kąt β. Oblicz objętość graniastosłupa.
0
kccc:
Wyznacz granicę lim
√
1−x
3
3
help:
Rozważamy zbiór wszystkich trapezow równoramiennych o przekątnej długości 10√6 . Wyznacz sumę długości podstaw tego trapezu, którego pole jest największe. Jaką wartość ma to pole ?
5
eff_yy:
Zadanie optymalizacyjne, wzór na objętość doprowadziłam do takiej postaci i mam teraz problem jak obliczyć pochodną:
2
kccc:
Oblicz granicę funkcji
4
Pytający:
4
Nikodem Sokołowsji:
Dana jest funkcja f(x)=x
2
−4|x|−3. Równanie f(x)=m ma trzy rozwiązania dla: A. m=−7
2
Hejoo:
Ostatnie zadanie do zrobienia i nie mam pojęcia jak się zabrać. Może ktoś by pomógł? Dana jest funkcja f(x) = x
3
+ kx − 2, gdzie k≥0.
1
Kamil:
W(x)=2x(x−3)
2
4
Tymon:
Rzucamy pięć razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma otrzymanych oczek jest równa conajmniej 28. Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku
2
Tiger:
Oblicz granicę:
(2x+1)
4
− (2x+3)
4
lim x−> −oo
(x+3)
3
− (3x−1)
3
2
jc:
Dwa poprawne rozwiązania. Różnica jest stałą.
5
Kamil1 :
f(x)= 2x−4 ___________
5
bls:
Udowodnij, że liczba 2
14
+ 5
8
nie jest liczbą pierwszą.
0
nat:
Znaleźć wszystkie całkowite wartości x dla których podana liczba jest całkowita
x−3
3x−2
3x
3
+3
3x
2
+x−2
7x+1
3x+4
9
ww:
Wyznaczyć w układzie współrzędnych zbiór punktów: a) xy+3x−y−3+0
3
duka:
Rzucamy 3 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że a) w pierwszym i trzecim rzucie otrzymamy orła
1
Aeneryss:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których układ równań
8
Bartek:
F(x)= 2x−4 Czyli miejsce zerowe to 2 tak? A dziedzina?
3
nieumiemmaty:
Rozwiąż równanie: x
3
+ 3x
2
+ 2x +6 = 0
3
Zuzia:
Podstawą ostrosłupa prostego ABCS jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC, w którym przeciwprostokątna AC ma długość 2a (a > 0). Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 3a.
11
Magda:
Napisz w postaci kierunkowej równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta ostrego wyznaczonego przez proste o równaniach k: y=0 oraz l: y=x
2
Pigwa:
p nie dzieli b i p nie dzieli d => p nie dzieli bd ocen prawdziwosc zdania
1
Bartek:
(x+2)(x−6) F(x)= _________
12
Michał:
Witajcie, mam problem z granicami całkowania, a mianowicie z ich zamianą przykład
35
dzidzia:
Czy da się to policzyć? (na poziomie 5 klasy)
5
ja:
:::rysunek::: W pudełku znajduje sie 6 kul czarnych i 4 kule białe. Rzucamy dwa razy moneta. Jesli otrzymamy
18
an:
Z definicji
Równoległobokiem nazywamy czworokąt, w którym przeciwległe boki są parami równoległe.
14
Bolsz:
Dany jest trapez rownoramienny ABCD, w ktory mozna wpisac okrag. Kat ADB jest katem prostym. Wyznacz sinus kata jaki tworzy przekatna tego trapezu z jego dluzsza podstawa.
4
Michał:
Każdego roku pewna populacja królików podwaja się. Jeżeli początkowo było 6 królików, to ile ich będzie po n latach?
2
Magda:
Dane są zdarzenia A, B ⊂ Ω. Wiadomo, że P(A ∩ B′) = P(B ∩ A′), P(A ∪ B) = 0,48 i P(A ∩ B) = 0,12. Oblicz P(A). Zakoduj otrzymany wynik, podając trzy kolejne cyfry po
9
Ola:
Oblicz granicę:
(1−3/4n)(2n+1)
lim n−>
∞
3+5+7+...+ (2n+1)