Populacja królików - indukcja
Michał: Każdego roku pewna populacja królików podwaja się. Jeżeli początkowo było 6 królików, to ile
ich będzie po n latach?
Wyszedł mi wzorek 6*2
n i muszę teraz indukcją matematyczną go potwierdzić..
6*2
n = 2a
n−1
No i coś mi nie wychodzi, wychodzi mi że 6*2
n = 12*2
n − a to przecież nieprawda. Co robię
źle?
18 mar 09:00
wredulus_pospolitus:
błąd zapewne wynika z tego, że źle definiujesz 'n' (a raczej nie jesteś konsekwentny w
definiowaniu n)
więc albo:
n −−− liczba mijających lat (i oto w zadaniu pytają), wtedy:
a0 = 6
an = 6*2n
albo:
n −−− który mamy rok, wtedy:
a1 = 6
an = 6*2n−1
18 mar 09:41
Michał: Okej, dzięki − ale jak to zapisać? Bo mam coś takiego:
an = 2an−1
= 2(6*2n−1)
= ?
18 mar 10:20
wredulus_pospolitus:
Indukcyjnie:
wykażemy, że an = 2*2n ; a0 = 6
wiedząc, że an = 2*an−1
1)
n = 1
a1 = 2*a0 = 2*6 = 6*21
2)
n=k
ak = 6*2k
3)
n = k+1
ak+1 = 2*ak = // z (2) // = 2*(6*2k) = 6*2k+1
c.n.w.
18 mar 10:24
Michał: Okej, dziękuję − przeanalizuję. Robiłem w tamten sposób, bo tak mam w książce.
18 mar 10:28