Prosta styczna do okręgu
john: Punkt A = (2, −1) należy do środka okręgu S = (4, −2), wyznacz równanie stycznej do tego okręgu
przechodzącej przez punkt A
Wiem że znacznie szybciej można by to obliczyć z układu równań, ale chce wiedzieć gdzie mam
błąd.
Najpierw obliczyłem promień okręgu a potem wykorzystałem wzór na odległość prostej od okręgu
korzystając z faktu że przechodzi przez A.
r =
√(4 − 2)2 + (−2 − 1)2 =
√13
y = ax + b
−1 = 2a + b
b = −1 − 2a
y = ax − 1 − 2a
−ax + y + 1 + 2a = 0
| −4a − 2 + 1 + 2a | |
| = √13 |
| √a2 + 1 | |
| −2a − 1 | |
| = √13 |()2 |
| √a2 + 1 | |
| 4a2 + 4a + 1 − 13a2 − 13 | |
| = 0 |
| a2 + 1 | |
−9a
2 + 4a − 12 = 0
Δ = 16 − 4 * (−9) * (−12) = 16 − 432 .....
czyli wynika z tego że nie ma rozwiązań, nie mogę doszukać się błędu, pomocy
18 mar 23:17
Jerzy:
Zacznij od początku.Przecież to absurd.Jak punkt może należeć do środka okręgu ? To ten sam
punkt ?
18 mar 23:21
john: tam powinna być wartość bezwzględna w liczniku ale to nic tutaj nie zmieni
18 mar 23:21
john: Oj sory, miało być należy do okręgu o środku
18 mar 23:22
john: Już wiem że tak można tylko chciałem wiedzieć gdzie mam błąd
18 mar 23:25
Mila:

Popraw treść.
Każda prosta przechodząca przez A przecina okrąg w dwóch punktach, więc nie może być styczną.
Może punkt należy do okręgu? Przykład punkt B.
18 mar 23:26
john: Tak punkt należy do okręgu
18 mar 23:30
john: puk puk
18 mar 23:54
Mila:

A = (2, −1) należy do okręgu ośrodku S = (4, −2)
r=
√22+12=
√5
Styczna prostopadła do AS i przechodząca przez A.
SA
→=[2,1]− wektor prostopadły do stycznej
−1=2*2+b, b=−5
s: y=2x−5 równanie stycznej
II sposób odległość punktu S od prostej jest równa r
y=ax+b , A∊prostej
−1=2a+b, b=−1−2a
y=ax−1−2a
s: ax−y−1−2a=0
| | |a*4+2−1−2a| | |
D(s,S=(4,−2))= |
| =√5 |
| | √a2+1 | |
|2a+1|=
√5*
√a2+1 /
2
4a
2+4a+1=5a
2+5
a
2−4a+4=0
(a−2)
2=0
a=2
s: y=2x−5
=========
Eta ma ładny wzór na styczną przechodzącą przez punkt okręgu.
19 mar 00:04
john: Wybaczcie za późny odzew, dzięki za odpowiedź Mila
20 mar 20:23
iteRacj@:
Eta możesz podać ten wzór na styczną przechodzącą przez punkt okręgu?
20 mar 20:34
Eta:
Hej
ite 
o: ( x−a)
2+(y−b)
2=r
2 i A(x
A,y
A) ∊ o
to styczna w punkcie A ma równanie
s: (x−a)(xA−a)+(y−b)(yA−b)=r2
20 mar 20:43
john: Eta możesz dać jakieś źródło do tego wzoru albo nakierować skąd to się wzięło?
20 mar 20:50
iteRacj@: dziękuję! i już stosuję : )
20 mar 20:54
john: W sensie widać że z równania okręgu ale czemu to działa to ja nie wiem
20 mar 20:55
Ateusz: @Eta
czy moge cos takiego zastosowac na maturze jako oczywista wlasnosc?
20 mar 21:08
Eta:
Jasne,że możesz
20 mar 21:29
Eta:

Podaję wyprowadzenie tej zależności
S(a,b) , r=|SA|
Punkt A musi leżeć na okręgu !
A(x
A,y
A) ∊o to (x
A−a)
2+(y
A−b)
2=r
2
i prosta AS : (x
A−a)(x−x
A)+y
A(x
A−a)=0
dodając stronami po przekształceniach otrzymujemy:
..................
s:
(x−a)(xA)+(y−b)(yA−b)=r2
20 mar 21:44