Styczne
Hejoo: Ostatnie zadanie do zrobienia i nie mam pojęcia jak się zabrać. Może ktoś by pomógł?
Dana jest funkcja f(x) = x3 + kx − 2, gdzie k≥0.
Wykaż, że istnieje nieskończenie wiele par różnych prostych równoległych,
które są styczne do wykresu tej funkcji.
Z góry dziękuję 🤸🏼♀️
18 mar 20:53
Leszek:
Rownanie stycznej : y − yo = f '(xo) ( x − xo )
f '(x) = 3x2 +k
Wniosek ! !
18 mar 21:06
Hejoo: y= x(3xo2 + k) + xo3 − 2 + kx
I wiem, że a=a bo są równolegle, ale jak z tego skorzystać?
18 mar 21:50