Równanie prostej
Magda: Napisz w postaci kierunkowej równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta ostrego
wyznaczonego przez proste o równaniach k: y=0 oraz l: y=x
Bardzo proszę o wytłumaczenie!
18 mar 16:17
18 mar 16:22
Magda: Widziałam właśnie, ale niestety nie rozumiem tego

Skąd tam się wzięło tg22,5?
18 mar 16:28
Magda: A dobrze, już wiem skąd się wzięło to 22,5, tylko nie rozumiem jak z tego wyszło √2 − 1
18 mar 16:32
a7: no właśnie też nie wiem, ale umiem zrobić inną metodą tylko dłuższą
18 mar 16:38
a7:

przyjmujemy odcinek OA o długości 1, punkt A ma dwie te same współrzędne (x,x) , gdyż leży na
prostej y=x
liczymy te wspólrzedne z wzoru na dlugość odcinka i wychodzi (U{
√2{2}},U{
√2{2}})
nstępnie liczymy środek odcinka AB S(
√2+2,
√2+2))
nasza dwusieczna ma wzór y=ax+b b równe zero, gdyż przechodzi przez początek układu
wspólrzędnych
√2+2=a*
√2+2
i stąd wychodzi a=
√2−1
18 mar 16:46
a7: coś źle policzyłam
18 mar 16:48
a7: ale metoda jest chyba dobra
18 mar 16:48
a7: S=((√2+2)/4 , √2/4 )
y=ax+b, b=0, gdyż prosta ta przchodzi przez poczatek układu wsp.
√24= √2+24*a
a=√2−1
teraz dobrze
18 mar 17:05
Mariusz:
Magda wybierasz na prostej l punkt i rzutujesz go na oś X
Otrzymujesz w ten sposób trójkąt OPP'
Jak już będziesz mieć trójkąt OPP'
to porównujesz definicję tangensa z współczynnikiem kierunkowym otrzymanym
na podstawie danych dwóch punktów
Okazuje się że tangens kąta nachylenia prostej l do osi OX
będzie współczynnikiem kierunkowym prostej l
18 mar 17:24
Mila:

II sposób
1) Prosta y=x
Obieram punkt A=(2,0) na dolnym ramieniu kąta .
2) Kreślę okrąg o środku (0,0) i r=2
Równanie okręgu: x
2+y
2=4
Punkt przecięcia z drugim ramieniem −B
x
2+x
2=4, x>0
2x
2=4
x
2=2
x=
√2, y=
√2
B=(√2,√2)
3) ΔABO− Δrównoramienny
Środek AB:
| | √2+2 | | √2+0 | | √2+2 | | √2 | |
S=( |
| , |
| )=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4)Prosta przechodząca przez punkty: (0,0) i S jest dwusieczną kąta AOB
√2=a*(
√2+2) /*(
√2−2)
√2*(
√2−2)=a*(2−4)
a=
√2−1
y=(√2−1)x
18 mar 18:58
PW: Skorzystać z wzoru
dla α=22,5° mamy
Podstawiając dla krótkości zapisu t=tgα dostajemy równanie
z którego łatwo wyliczamy t>0.
18 mar 19:25