równanie prostej
Bartek: Napisz w postaci kierunkowej równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta ostrego wyznaczonego
przez proste o równaniach k: y=0 oraz l: y=x
15 mar 19:12
Bartek: up
15 mar 19:27
Janek191:

a = tg 22,5
o =
√2 − 1
m : y = (
√2 − 1) x
15 mar 19:33
Bartek: | | π | |
jak obliczyłeś, że tg |
| = √2 − 1? |
| | 8 | |
15 mar 19:47
Janek191:
Z tablic

Można też ze wzoru
| | 1 − cos α | |
tg 0,5α = |
| |
| | sin α | |
| | 1 − cos 45o | | 1 − 0,5√2 | | √2 − 1 | |
tg 22,5o = |
| = |
| = |
| = √2 − 1 |
| | sin 45o | | 0,5√2 | | 1 | |
15 mar 19:52
Bartek: o super dzięki za pomoc
15 mar 19:53
Dawid: Powiedz mi skąd wziąłeś wzór że
tg 0,5α = (1 − cos α) / sin α
11 kwi 16:31