granica całkowania
Michał: Witajcie, mam problem z granicami całkowania, a mianowicie z ich zamianą
przykład
| | 1 | |
1/2∫20 ( |
| )dx. robię podstawienie t=1/x, dx=2dt i zmieniam granice całkowania |
| | x2+4 | |
2−>1 a 0 zostaje.
| | 1 | |
dostaję postać 1/4∫10( |
| )dt a to równa się 1/4arctg(1/2)−1/4arctg(0) |
| | t2+1 | |
| | π | |
natomiast poprawna odpowiedź to 1/4arctg(1)−1/4arctg(0) czyli |
| |
| | 16 | |
wynika z tego, że nie zmieniano granic całkowania..
Może mi to ktoś wyjaśnić ? Graniece zmienia się tylko w konkretnych przypadkach, czy zawsze jak
podstawiam ?
18 mar 14:51
Jerzy:
| | x | |
Po pierwsze, podstawienie powinno być: |
| = t |
| | 2 | |
Po drugie, po co zmieniać granice całkowania ?
18 mar 15:22
konrad: a skąd Ci się ta 1/2 wzięła?
18 mar 15:24
Michał: pomyłka przy wpisywaniu t=x/2
18 mar 15:52
Michał: nauczyłem się że zawsze przy podstawianiu w całkach zmienia się granicę
18 mar 15:53
Michał: 1/2 jest już w zadaniu
18 mar 15:54
ICSP: przecież granice całkowania masz zależne od t, tak samo jak i wynik całki.
Dlaczego zamiast t = 1 podstawiasz t = 1/2 ?
18 mar 15:56
Michał: Niee

na początku granice wynosiły (0;2) po zrobieniu podstawienia t=x/2
zamieniają się na (0;1), tak ?
18 mar 15:58
ICSP: no i potem z jakiegoś magicznego powodu zamiast 1 podstawiasz 1/2
Która również wzięła się z kapelusza.
18 mar 15:58
Michał: | | 1 | |
1/4∫10 ( |
| )dt=1/4(arctg(t))10=1/4arctg(1/2*1)−1/4arctg(1/2*0) |
| | t2+1 | |
18 mar 16:06
ICSP: jak wracasz do x z podstawieniem to musisz również wrócić do niego z granicami.
Wynik masz po x, a granice po t.
18 mar 16:09
Michał: ok,znalazłem błąd w swoim rozumowaniu
18 mar 16:10
Michał: dziękuje
18 mar 16:11