W pudełku znajduje sie 6 kul czarnych i 4 kule białe. Rzucamy dwa razy moneta. Jesli otrzymamy
2 orły, losujemy z pudełka kolejno bez zwracania 2 kule. W pozostałych przypadkach
losujemy jedna kule. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wsród wylosowanych kul jest dokładnie jedna
kula czarna.
Co jest złego w moim rozwiązaniu i dlaczego pewnie wszystko?Nie pogardze też inną metodą,ale
chce wiedzieć co tutaj jest źle też
A.Dwa orły i dobieramy bez zwracania dwie kule (dokładnie jedna kula czarna,czyli druga musi
byc biala):
| |||||||
=45 (dwie kule z 10) | |||||||
| 1 | 1 | 6*4 | ||||
P(A)= | * | * | ||||
| 2 | 2 | 45 |
| 1 | 1 | |||
P(B)=3* | * | |||
| 4 | 10 |
| 5 | ||
No i po zsumowaniu prawdopodobieństw zajść zdarzeń A i B wychodzi | ,co jest blednym | |
| 24 |
| 1 | 1 | 6*4 | ||||
P(A) = | * | * | ||||
| 2 | 2 | 10*9 |
| 1 | 6 | |||
P(B) = 3* | * | |||
| 4 | 10 |
| 6 | ||
Dlaczego w B) jest mnożone * | ? | |
| 10 |
| 1 | 1 | 6*4 + 4*6 | ||||
p(A) = | * | *[ | ] | |||
| 2 | 2 | 10*9 |