wyznaczyć w układzie współrzędnych
ww: Wyznaczyć w układzie współrzędnych zbiór punktów:
a) xy+3x−y−3+0
b)xy+3x−y+3=0
18 mar 19:23
iteRacj@:
Czy to miało być tak zapisane?
a/ xy+3x−y−3=0
Jeśli tak, to pogrupuj wyrazy.
18 mar 19:43
nat: a później wyznaczam tylko zbiór wartości?
18 mar 20:18
mat:
xy+3y−y−3=0
xy−y+3y−3=0
x(y−1)−3(y+1)=0
(x−3)(y+1)=0
stąd x=3 (i y∊R) lub y=−1(i x∊R)
18 mar 20:23
iteRacj@:
Masz narysować w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają równanie.
O zbiorze wartości nic w poleceniu nie ma, pewnie dlatego, że to nie jest funkcja.
18 mar 20:25
PW: mat, coś Ty narobił?
18 mar 20:26
mat: tak, moj błąd
18 mar 20:28
mat: xy+3x−y−3=0
y(x−1)=−3x+3 /x=1 i y∊R
y=−3 i x∊R\{1}
18 mar 20:30
iteRacj@:
mat 20:23 źle przepisałeś równanie, stąd zły wynik. Ale dlaczego 20:30 zakładasz, że x≠1 i
odrzucasz część rozwiązania?
18 mar 20:42
mat: No przyznaje, ze zroblem to troche niezgrabnie

, ale nie odrzucam, bo cała prosta x=1 jest ok
18 mar 20:46
nat: skąd wyliczyłeś że y=−3?
19 mar 07:55
ite:

xy+3x−y−3=0
(xy+3x)−(y+3)=0
x(y+3)−1(y+3)=0
(x−1)(y+3)=0
więc równanie jest prawdziwe gdy
x=1 ← otrzymujemy zbiór wszystkich punktów należących do prostej o tym równaniu
y=−3 ← otrzymujemy zbiór wszystkich punktów należących do prostej o tym równaniu
19 mar 10:16