Kombinatoryka
Tymon: Rzucamy pięć razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma
otrzymanych oczek jest równa conajmniej 28. Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku
rozwinięcia dziesiętnego.
Obliczyłem |Ω|= 6
5
zdarzenia A= {6,6,6,6,6},{6,6,6,6,5}{6,6,6,6,4},{6,6,6,6,5}.
Więc prawdopodobieństwo powinno wynosić:
| | 4 | |
P(A)= |
| , lecz daje to zupełny wynik niż w odpowiedziach. W odpowiedziach mam 0,00205 |
| | 65 | |
18 mar 20:13
Tymon: ostatni w zdarzeniach A powinien wynosić {6,6,6,5,5}
18 mar 20:14
Mila:
Zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A:
(6,6,6,6,6) − 1 zdarzenie
(6,6,6,6,5) − 5 zdarzeń
(6,6,6,6,4) −5 zdarzeń
(6,6,6,5,5 )− 10 zdarzeń
=============
|A|=21
18 mar 20:27
Pytający:
| | 21 | |
Więc wychodzi na to, że w odpowiedziach jest błąd, |
| ≈0,00270. |
| | 65 | |
18 mar 20:35
Tymon: dziękuje bardzo, no wygląda na to że tak.
18 mar 20:39