Oblicz pochodną.
eff_yy: Zadanie optymalizacyjne, wzór na objętość doprowadziłam do takiej postaci i mam teraz problem
jak obliczyć pochodną:
V=1/3*π*√144r4−24r5
Z góry dziękuję za pomoc
18 mar 21:22
s: Zbadaj pochodna funkcji podpierwiastkowej (jest scisle rosnaca),to wystarczy.
18 mar 21:24
iteRacj@:
A w jakich jednostkach wyjdzie objętość wyrażona takim wzorem ?
18 mar 21:27
Eta:
Miałam zamiar zadać to samo pytanie
18 mar 21:29
Leszek: Przeciez podane liczby np 144 nie sa z syfitu tylko z jakis warunkow , niech uczen poda
tresc zadania to z tego wynika w jakich jednostkach sa te liczby !
18 mar 21:32
eff_yy: Warunek był taki, że przekrój osiowy stożka jest trojkątem o obwodzie 24. Jakie wymiary musi
mieć ten stożek aby jego objętośc była największa
18 mar 22:06
PW: Jedną z przyprostokątnych oznaczmy symbolem x, dugą − symbolem h. Po obrocie wokół osi h
otrzymamy stożek o przekroju osiowym, który jest trójkatem równoramiennym o podstawie 2x i
ramionach
√x2+h2
Objętość stożka jest równa
Ponieważ z założenia
2x+2
√x2+h2 = 24
− tu warto zrobić rysunek −
x +
√x2 + h2 = 12
√x2 + h2 = 12 − x
x
2 + h
2 = 144 − 24 x + x
2
h
2 = 144 − 24x
(2) h =
√24(6−x)
Podstawienie (2) w (1) daje
| | 2 | |
V(x) = |
| x2√6(6−x), x∊(0, 6) |
| | 3 | |
19 mar 13:53
PW: Korekta
WW ostatnim wierszu zgubiłem "π", co nie ma wpływu na ekstremum, ale musi być.
19 mar 13:55