matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyliczyć to zadanie z optymalizacji?
help:
Rozważamy zbiór wszystkich trapezow równoramiennych o przekątnej długości 10√6 . Wyznacz sumę długości podstaw tego trapezu, którego pole jest największe. Jaką wartość ma to pole ?
18 mar 21:46
Mila:
p=10
√
6
a+b
P
ABCD
=
*h
2
a+b
s
|EB|=
=
2
2
a+b
p
2
=h
2
+(
)
2
2
a+b
h
2
=(10
√
6
)
2
−(
)
2
2
h
2
=600−
1
4
s
2
1
h=
√
600−s
2
/4
, s>0 i 600−
s
2
>0⇔s∊(0,20
√
6
)
4
s
P(s)=
*
√
600−s
2
/4
2
Licz P'(s) Dasz radę ?
18 mar 22:17
help:
już sam zrobiłem, ale dzięki!
19 mar 00:03
Mila:
To pięknie.
19 mar 00:05
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick