moc zbiorów
iteRacj@:
Czy podane zbiory mają moc continuum?
1/ {(x, y) : x∊R ∧ y∊R ∧ x2=16} tak
2/ {(x, y) : x∊R ∧ y∊Q ∧ x2=16} nie
3/ {(x, y) : x∊Q ∧ y∊Q ∧ x2=16} nie
18 mar 21:07
Pytający:
18 mar 21:16
iteRacj@: dziękuję!
18 mar 21:23
Mariusz:
Zbiór równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych jest mocy alef zero
Zbiór liczb wymiernych można zapisać w postaci iloczynu kartezjańskiego dwóch zbiorów
liczb całkowitych więc zbiór liczb wymiernych jest mocy alef zero
Jeżeli elementy zbioru można ustawić w ciąg to jest on skończony bądź mocy alef zero
W tym drugim przykładzie to na odpowiedź wpływa ten warunek x2=16 ?
18 mar 22:01
iteRacj@:
W przykładzie 2/ pierwszymi elementami par będą jedynie liczby −4 i 4.
18 mar 22:07