Stereometria - ostrosłupy
Zuzia: Podstawą ostrosłupa prostego ABCS jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC, w którym
przeciwprostokątna AC ma długość 2a (a > 0). Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 3a.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
18 mar 17:15
Mila:

1) spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w środku okręgu opisanego a podstawie.
W ΔSOB:
(3a)
2=a
2+H
2
H=2
√2a
2)
|OC|=a
| | 1 | |
PΔABC= |
| *2a*|OC|=a*a=a2 |
| | 2 | |
============
18 mar 18:38
Zuzia: Dziękuje bardzo, już rozumiem!
18 mar 19:52
Mila:
18 mar 19:54