Kongruencje
Dominik: Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi wytłumaczyć jak rozwiązać taką kongruencję krok po kroku?
122x≡1(mod 343)
Z mniejszymi modulami wiem, że można to jeszcze jakoś rozpisać ale tutaj mamy
przedział x∊(0,343> wiec robi sie klopot
18 mar 23:09
mat: 344=1 mod 343
NWW(344,122)=20984
18 mar 23:24
mat: nie nie nie..
18 mar 23:25
mat: Rozwiąż równanie 122a+343b=1
18 mar 23:30
mat: W liczbach całkowitych
18 mar 23:31
mat: zbiorze liczb całkowitych*
18 mar 23:31
Pytający:
122x=343k+1
122x−343k=1
343=2*122+99
122=1*99+23
99=4*23+7
23=3*7+2
7=3*2+1
1=7−3*2=7−3(23−3*7)=10*7−3*23=10(99−4*23)−3*23=10*99−43*23=
=10*99−43(122−1*99)=53*99−43*122=53(343−2*122)−43*122=53*343−149*122
x≡−149≡194
18 mar 23:32
Dominik: Kurcze, mądre
18 mar 23:33
Dominik: To wkoncu która odpowiedź jest dobra? Bo mi udało się dojść do wyniku pytającego, 194
18 mar 23:33
Mila:
343=122*2+99
122=99*1+23
99=23*4+7
23=7*3+2
7=2*3+1
odwracamy algorytm
1=7−2*3=7−3*(23−7*3)=7−3*23+9*7=10*7−3*23=
=10*(99−23*4)−3*23)=10*99−40*23−3*23=
=10*99−43*23=10*99−43*(122−99*1)=
10*99−43*122+43*99=53*99−43*122=
=53*(343−122*2)−43*122=
=53*343−106*122−43*122=
=53*343−149*122
=============
−149+343=194
122−1≡z343194
18 mar 23:45
Dominik: Dzięki za rozpisanie ale mogłabyś jeszcze wyjaśnić początek tego algorytmu? Bo nie wiem co tu
jest
mnożone i sumowane do siebie itp.
18 mar 23:48
19 mar 00:07