zz
dzidzia: Czy da się to policzyć? (na poziomie 5 klasy)
(x+1)2=(x+2)2
18 mar 13:27
asd: czy w 5 klasie są wzory skróconego mnożenia?Bo zakładam,że równań z wartościami bezwzględnymi
nie ma.Jeśli tak,to można liczyć za pomocą wzorów,bo nie wyjdzie tu delta
18 mar 13:31
dzidzia: (x+1)(x+1)=x*x+x*1.. o to chodzi?
18 mar 13:34
Jerzy:
Jeśli nie wiedzą ,że: x
2 = y
2 ⇔ x = y lub x = − y , to:
(x + 1)
2 = (x + 2}
2 ⇔ x + 1 = x + 2 ( sprzeczność)
a jeśli wiedzą, to:
| | 3 | |
x + 1 = − x − 2 ⇔ x = − |
| |
| | 2 | |
18 mar 13:38
dzidzia: hmmm chyba nie rozumiem :<
18 mar 13:46
asd: tak,albo tak wlasnie jak zrobil Jerzy,albo po prostu tak jak to rozpisales/as po kolei i
wykonac odpowiednie dzialania
18 mar 13:48
dzidzia: x*x+x*1+1*x+1*1=x*x+x*2+2*x+2*2 tak?
18 mar 13:51
Leszek: W piatej klasie mozna pokazac uczniowi:
a) ( 2 + 5)( 3 +7 ) = 7*10 = 70
lub
(2+ 5 )( 3 + 7) = 2*3 + 2*7 + 5*3 + 5*7 = 6+14+15+35= 70 , jest to mnozenie kazda liczba
przez
kazda !
b) (x+1)2 = (x+1)(x+1) = x*x +x*1+ 1*x + 1*1 = x2 +2x +1
18 mar 14:05
dzidzia: x
2+2x+1=x
2+4x+4
2x+1=4x+4
−3=2x
tak?
18 mar 14:07
Leszek: Tak ,@dzidzia jest dobrze ? ? Gratuluje i powodzenia w matematyce !
18 mar 14:26
Mila:
Napisz to zadanie w którym masz taką równość, bo w V klasie nie można tak rozwiązać
18 mar 14:46
dzidzia: dzięki Leszek. To jak mam to rozwiązać?
18 mar 19:48
PW: Dzieciom w V klasie zadałbym pytanie:
− Kiedy
a2 = b2 ?
Powinny dojść do odpowiedzi:
− Musi być
a = b lub a = −b.
Wtedy zadać pytanie:
− A co by było gdyby a = (x+1) i b = (x+2)?
Jednym słowem rozwiązanie Jerzego
18 mar 19:55
Mila:
W piątej klasie nie znają wyrażeń algebraicznych. Nie znają liczb ujemnych.
18 mar 19:58
Pytający:
Mila zależy z jakiego rozkładu materiału korzystasz np. w Nowej Erze są liczby ujemne, w
GWO kiedyś też były w klasie 5.
18 mar 20:08
jc: To czego się uczą przez 4 lata? Kiedy pojawiają się liczby ujemne?
18 mar 20:09
Mila:
Będą pod koniec klasy piątej. Przychodzi do mnie córka bratanicy i w tej chwili zaczynają
działania na liczbach dziesiętnych.
W IV klasie nie było liczb ujemnych.
18 mar 20:34
Pytający:
W klasie czwartej
− powtórzenie liczb naturalnych
− działania pisemne
− podstawy podstaw geometrii (odcinki (mierzenie) obwody wielokątów, prostokąt, kwadrat (bez
pola), skala (również na mapie), symetrie, koła i okręgi )
− ułamki zwykłe
− ułamki dziesiętne
− obliczenia zegarowe, kalendarzowe itp.
18 mar 20:40
a7: równania z niewiadomą i wyrażenia algebraiczne są w klasie 6
18 mar 20:44
a7: ale nie wiem czy z takim wymnażaniem
18 mar 20:46
Leszek: W kazdej klasie sa uczniowie ponad poziomem podstawowym , widocznie @dzidzia
do takich uczniow zalicza sie i to jest jej duzy plus !
Takich uczniow nalezy popierac ! !
Stanie sie straszna rzecz jezeli nauczyciele zrobia to co chce p.Broniarz , skandal ! !
18 mar 20:46
Mila:
dzidzia żartuje. Niech napisze treść tego zadania z V klasy.
18 mar 20:48
a7: PS. w matzoo.pl są równania z jedną niewiadomą już w klasie 5, może zależy to jaki program
realizuje dana klasa
18 mar 20:48
Pytający:
Leszek o których postulatach pana Broniarza mówisz?
Jestem nauczyciel i z częścią z nich się zgadzam, ale nie ze wszystkimi.
Dla przykładu brak promocji dla uczniów, którzy pracowali cały rok jest dla mnie czymś
absurdalnym.
Strajk w czasie egzaminów, jak najbardziej popieram, również odmowa sprawdzania
prac egzaminacyjnych jest czymś dobrym.
18 mar 20:50
Pytający:
Nauczyciel jest rozliczany z realizacji podstawy programowej, a to w jakiej kolejności
będzie omawiać dane zagadnienia zależy tylko od niego
(np. poprzez wybranie odpowiedniego programu nauczania, podręcznika itp.).
18 mar 20:52
Leszek: Kolego , strajk podczas egzaminow , to nie przeprowadzenie egzaminow gimnazjalnych,
osmoklasistow i maturalnych ! To po trzech latach przygotowywania sie do egzaminow
ma ich nie byc ? ? Czyli cala praca ucznia idzie na marne ? ?
Strajkowac trzeba z rozumem , nie anarchizacja !
Ci nauczyciele ktory chca strajkowac podczas egzaminow byc moze boja sie ze ich uczniowie sa
przez nich zle przygotowani i dlatego nie chca weryfikacji !
Za tzw"komuny" tez byly strajki ale nigdy podczas egzaminow ! !
p.Broniarz "pojechal po bandzie " ! ! Wstyd ! !
18 mar 21:01
Pytający:
Nie zgodzę się, jeśli nie podejmie się zdecydowanych kroków to strajk nic nie przyniesie.
Ja bym wstydem nazwał, to co zarabiam, nie jest adekwatne od wysiłku, który wkładam.
Przygotowanie materiałów, sprawdzenie prac, kontakty z rodzicami, szkolenia, rady itd.
Jest tego cała masa. Mówi się, że nauczyciel pracuje 18h. Tak, przy tablicy w szkole, a resztę
wykonuje w domu. Na moim przykładzie, w szkole mam obecnie 27 h, bo brakuje matematyków.
(do tego prawie co weekend chodzę na uczelnię, bo się dokształcam, za co w głównej mierze sam
płacę). Przychodzę do domu i co dziennie szykuje materiały (robię to sam, bo czasami jak czytam
podręcznik, to aż mnie krew zalewa), co jakiś czas należy sprawdzić sprawdziany, kartkówki
itp..
Każdy powiem, że to należy do moich obowiązków. Jasne, ale niech będzie
też to opłacane z godnością. Obecnie mieszkam sam i dla mnie to co zarabiam wystarczy, ale
w przyszłości chciałbym założyć rodzinę, kupić mieszkanie/dom żyć na jakimś poziomie.
Boję się tego, bo perspektywa zarabiania 3500zł na rękę nie nastawia mnie pozytywnie.
18 mar 21:16
Bolek: To posluchaj bylego prezydenta p.Komorowskiego i zmien prace !
18 mar 21:20
mat: 3500 to chyba nie mało?
18 mar 21:47
6latek: Mało .
Tyle to powinno byc na jedna osobe
18 mar 21:50
mat: No nie wiem, znam osoby co zarabiają 1500 zł po szpitalach i mają na utrzymaniu rodzine
18 mar 21:51
6latek: Wiem , ale nie chce sie na ten temat wypowiadac
18 mar 21:52
iteRacj@:
mat i 6latek To Marks − twórca kolektywizmu − zaproponował równe wynagradzenie dla
każdego.
21:16 chodzi o wynagrodzenie za wykonywaną zgodnie z wykształceniem i umiejętnościami pracę.
A wykształcenie i wiedzę ludzie mają różne → wartość ich pracy jest różna → otrzymują rózne
wynagrodzenie.
18 mar 22:04
mat: Moj kolega bo doktoracie zarabia na uczelni 2500 zł

. Co prawda sie duzo nie narobi, ale
jednak...
18 mar 22:05
Leszek: Jezeli nauczyciele przeprowadza strajk podczas np.egzaminu maturalnego , ktorego
wynik moze zdecydowac o dalszym zyciu mlodego czlowieka to straca resztki szacunku
wsrod rodzicow i uczniow , nauczyciele akademicczy tez nie zarabiaja zbyt duzo ,
ale nie do pomyslenia jest aby strajkowali podczas sesji egzaminacyjnej ! ! !
Nauczyciel to tez pedadog ! ! ! Wywolywanie dodatkowego stresu u uczniow przed egzaminami
jest nieuczciwe wobec uczniow
18 mar 22:07
Jerzy:
@Pytający... uciekaj , póki czas ! Jeśli dobrze rozumiem,to życie jeszcze przed Tobą.Obyś nie
żałował.
18 mar 23:13