Rownolegloboki
6latek:

Dwa nieprzystajace rownolegloboki ABCD i BCEF maja wspolny bok BC
Wykaz z e czworokat ADEF jest tez rownoleglobokiem
czy rysunek do zadania bedzie wygladal tak ?
Np AB<BF?
18 mar 12:05
wredulus_pospolitus:
Skoro AD || BC oraz BC || EF to AD || EF
18 mar 12:07
6latek: Czyli moze byc taki rysunek .
dziekuje

Prosze sprawdz to poprzednie zadanie .
18 mar 12:09
wredulus_pospolitus:

Ale rysunek to raczej tak winno się zrobić:
I musisz wykazać, że DE || AF
18 mar 12:10
wredulus_pospolitus:
Jak widzisz ... C nie musi należeć do odcinka DE
18 mar 12:12
6latek: No to zes teraz wymyslil

Nie wiem jaka ceche wziac aby te trojkaty byly przystajace
Dwa boki mam rowne
ale brakuje mi trzeciej
18 mar 12:14
wredulus_pospolitus:
tą samą co w tamtym zadaniu
znasz kąty: ∡DCB oraz ∡BCE więc znasz ∡DCE ... wykazujesz że ∡ABF jest jemu równy
wiesz, że |DC| = |AB| oraz |CE| = |BF|
więc lecisz z przystawania trójkątów
18 mar 12:19
6latek: Juz chyba widze
kąt DCE= kątowi ABF
DC= AB
CE=BF
stad DE= AF
Wobec rownosci par bokow DE=AF i AD= EF DEIIAF
18 mar 12:19
wredulus_pospolitus:
Pytanie −−− skąd wiesz, że: kąt DCE= kątowi ABF (masz rację ... ale trza to jakoś wykazać
18 mar 12:20
6latek: Popatrzylem na rysunek
zaraz to sobie zobacze co napisales wyzej . dziekuje CI
18 mar 12:24
an: Z definicji
Równoległobokiem nazywamy czworokąt, w którym przeciwległe boki są parami równoległe.
Mamy dwa równoległoboki mające wspólny bok to AD||BC oraz BC||EF dwa odcinki z których
każdy jest równoległy do trzeciego są do siebie równoległe AD||EF. AD=BC oraz BC=EF to i
AD =EF Proste przechodzące odpowiednio przea AE oraz DF są równogłe gdyż odległości
między nimi są jednakowe (wynika to z jednakowych kątów pod którymi się przecinają)
Więc mamy boki parami równoległe, czyli czworoką jest równoiległobokiem.cnw.
18 mar 15:04
6latek: Witam
an czyli odniosles sie do mojego pierwszego rysunku ?
18 mar 18:59
6latek: Ale wredulus tez podal dobry przyklad ewentualnego rysunku .
U niego musze wykorzystac przystawanie trojkatow .
18 mar 19:02
6latek: Blee
Nie wiem jak mam wykazc ze kąt ABF = kątowi DCE
Myslalem ze wiem
18 mar 20:06
an: Odniosłem się do wypadku ogólnego czyli do tego co narysował @wreduluspospolitus
Ja nie jestem nauczycielem, moim zdaniem wykazanie, że odpowiada przyjętej definicji jest
wystarczające co nie znaczy, że to co tu napisałeś jest źle, ale w/g mnie jest to wyważanie
otwartych drzwi. On pokazał, że Twój rysunek jest tylko jedną z możliwości i to szczególną,
jego jest przypadkiem ogólnym nieskończenie wielu możliwości w tym Twoją. Zauważ,
że punkty BC tylko w tym szczególnym wypadku leżą na bokach powstałego równoległoboku
w pozostałych nie.
Często po rozwiązaniu zadania okazuje się, że można było to zrobić prościej, wymaga
to doświadczenia zdobywanego rozwiązywaniem zadań.
18 mar 20:07
6latek: Dobrze
18 mar 20:13
6latek: Jesli bym mial wykazane rownosci kątow DCF i ABF to wtedy z przystawania trojkatow (cecha BKB
)
mam rownosc bokow DE i AF
Wobec rownosci bokow AD i EF stwierdzam z e DEIIAF
18 mar 20:17
an:

Jeżeli proste a||b i c||d, to kąty równe jak na rysunku i odcinki e=f oraz g=h, ale to chyba
znasz
trójkąty DCE i BCF są przystające z racji jw
18 mar 20:30
6latek: Tak an znam to .
Tylko chcialem to zrobic inaczej
bo tak ∡ABC znam rowniez ∡FBC znam
Teraz jak policzyc ∡AFB?
18 mar 20:52
6latek: Czy jest ktos w stanie pomoc?
19 mar 11:42
Jerzy:

Cześć

Trudno wykazać nieprawdę
19 mar 12:02
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Dlaczego tak twierdzisz ?
19 mar 12:05
Jerzy:
OK. Żle zinterpretowałem treść zadania

12:10 to jest poprawny rysunek.
19 mar 12:08
6latek: Potrafisz powiedziec?
19 mar 12:10
6latek: Musi byc prosty sposob
19 mar 12:12
Jerzy:
AD = EF , to oczywiste.
Wystarczy wykazać,że AF || DE ( jak napisal wredulus )
19 mar 12:15
6latek: Ale to musze wykazac ze DE=AF
Zeby to wykazac musze najpierw wykazac ze ∡DCF=∡ABF
A o to sie rozbija bank
19 mar 12:19
Jerzy:

Raczej wykazć,że ∡DCE = ∡ABF ( a to pokazuje rysunek )
I prosto pokazujesz,że trójkaty DCE i ABF są identyczne.
19 mar 12:31
6latek:

Dobrze

A moze byc tak ?
β=180−α
δ= 180−γ
∡ABF=360−(180−α)−180−γ)= α+γ=∡DCE
Teraz tak wymyslilem
19 mar 12:44
Jerzy:
∡ABF = 360 − (β + δ) = 360 − [(180 − α) + (180 − γ)] = 360 − 180 + α − 180 + γ = α + γ = ∡ DCE
19 mar 13:13
6latek: dzieki

Tyle czasu siedzialem nad tym zadaniem
19 mar 13:43