matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dla jakiego parametru układ równań ma rozwiązania?
Aeneryss:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których układ równań
⎧
sin x* sin y = 2/3
⎩
cos x* cos y = m
ma rozwiązania
18 mar 18:05
PW:
Po dodaniu stronami
2
cosxcosy+sinxsiny =
+m
3
2
cos(x−y) =
+m,
3
ale to nie wszystko, jeszcze z drugiego równania układu wynika jakieś ograniczenie na m.
18 mar 18:40