matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.9.2009
Zadania
Odp.
13
natalia:
3
√
6
−
3
√
9
/
3
√
6
usun niewymiernosc z mianownika
2
Adam:
suma pierwszego wyrazu i piatego jest rowna 18. 30 wyraz ciagu jest o 12 wiekszy od czternastego wyrazu. oblicz pierwszy wyraz i roznice.
6
67543:
log
1
√
5
(6
x
+1 −36
x
) = −2
7
blazej 2024:
wysokość trapezu równoramiennego o kacie ostrym 60 i ramieniu 2 pierwiastki3
3
67543:
Suma trzech początkowych wyrazów ciągu geom. wynosi 84. Liczby te są równe pierwszemu, trzynastemu i szesnastemu wyrazowi ciągu arytm. Znajdź te liczby.
3
67543:
Jak zmienić to wyrażenie na iloczyn?
3
67543:
Na ile sposobów 7 osób może wybrać przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i sekretarza (korzystając z reguły mnożenia − tak jest w podręczniku)
1
janet:
Bok AB równoległoboku ABCD jest trzy razy dłuższy od BC. W jakim stosunku prosta równoległa do boku BC podzieli bok AB, jeśli w wyniku podziału otrzymamy dwa równoległoboki, z których
1
janina:
Witam Wiem ,że to forum matematyczne,ale może ktoś z Was potrafi pomóc mi w fizyce.Uczę się zaocznie i niestety nasz Facet nic nie tłumaczy.
0
kleo:
wiec tak. kiedy to nie rowna sie 0... x
5
+x
3
+2x+4
0
OLEŃKA:
Dane są zbiory: A: {(x,y) ∊ℛ: X2 + y2 ≤4} B= {(x,y)∊ℛ: y≤x2−1} C= {(x,y)∊ℛ:y≥−x2+1} Zaznacz na płaszczyźnie zbiory: A∩(B∪C) , A∩B∩C, (A/ D) ∩C
1
Ona_18:
Zwój drutu stalowego o średnicy przekroju poprzecznego równej 2,5 mm waży 15,8 kg. Oblicz długość drutu, wiedząc, że ciężar właściwy stali wynosi 7,96 g/cm3
3
Malwina:
Dane są promienie R i r okręgów: opisanego i wpisanego w trójkąt prostokątny. Oblicz sumę długości przyprostokątnych. Nie mogę znaleźć żadnego twierdzenia
1
ola:
proszę o pomoc... graniastosłup prawidłowy czworokątny o wymiarach 6cm,8cm,10cm . oblicz pole podstawy . pole
0
sebastian:
oceń wartość logiczną form zdaniowych i zapisz zastosowanie kwalifikatora x2+2>0, x+12≤3, 2x+5= −10
1
Marta:
5
4
6
25
do potęgi
*
do potęgi 2−x =
6
x
5
36
1
by:
Pan Jan kupił mieszakanie za 149 500 zł z garażem i piwnicą na Osiedlu Słonecznym. Powierzchnia mieszkania jest dziesięć razy większa od powierzchni piwnicy. Jak duże jest mieszkanie pana
0
sebastian:
utwoz zadanie p\/g, p/\g, p<=>g, p<−>g i oceń wartość
0
sebastian:
oceń wartość logistyczną zdań p=pierwiastka z 7 jest liczbą naturalną g=liczba 2 jest dzielnikiem 8
10
ignac93:
Mamy prostokąt. Pomnożyłem jego bok dłuższy przez krótszy. W ten sposób otrzymałem powierzchnię. Potem dodałem bok dłuższy do krótszego − suma równa się powierzchni. Dodałem bok
1
Natalia:
Eta możesz zobaczyć, czy to tak będzie f(−x) = x
2
− 2x
http://matematyka.pisz.pl/forum/20307.html
0
agusia:
ile cegieł o wymiarach 25x12x6 cm potrzeba aby wybudować murowane ogrodzenie o długości 4,5 m wysokosci 2 m i grubosci 0,25 m wiedząc że 20 % objętosci muru stanowi zaprawa murarska.
4
Adus221:
Witam. MIałem dziś takie zadanie na sprawdzianie i nawet nie potrafilem go ruszyc. Czy ktos moglby go zrobic i wyjasnic krok po kroku o co chodzi?
0
OLEŃKA:
Określ dziedzinę funkcji f(x)= log
√
x
4
−3x
2
−4
−2−x
0
OLEŃKA:
Dane są zbiory: A: {(x,y) ∊ℛ: X
2
+ y
2
≤4} B= {(x,y)∊ℛ: y≤x
2
−1}
2
Piotrek:
Zwiększając bok kwadratu zwiększamy jego pole o 10,25%. o ile procent zwiększyliśmy bok kwadratu
1
amatematyk:
skroc ulamki: U{a−b}{a
1
{2}−b
1
{2}
1
Lidiaaaaa:
Dla jakich wartości parametru m równanie mx
2
− (m+3)x + 4=0 ma pierwiastek podwójny?
1
Ola:
Wykaz, ze dla dowolnych x,y,z ε R+ podana równość jest prawdziwa:
1
bartosz1:
Rozwiąż równania i nierówności. a) x
2
−12x+36=0
2
bartosz1:
Narysuj wykres funkcji y=x
2
−4x+4. proszę o rozwiązanie i rysunek
2
Ewwa:
Mam małą lukę w pamięci (matematyka to nie jest moja mocna strona
Jak mam przemnożyć ze sobą pierwiastki różnego stopnia
? Szukałam długo na necie czegoś co mogłoby
1
Ola :
POMOCY
LOGIKA
POTRZEBNE MI NA JUTRO!
zapisz twierdzenie p⇒q i twierdzenie odwrotne q⇒p, ocen wartosci. czy rownowaznosc p⇔q jest
0
Ona_18:
Wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy ma długość wysokości i jest 3 razy krótsza od ramienia. Oblicz pole tego trójkąta.
1
Rovni:
rozłóż wielomian na czynniki (ab+ac+bc)(a+b+c)−abc
1
Kuba:
1).Rozwiąż równanie
1
x
−
x
x−1
= − 1,5 2).Oblicz długość boków prostokąta, jeśli różnica ich długości wynosi 7 cm, a przekątna ma
3
Natalia:
Wykonaj wykres funkcji f(x) = x
2
+ 2x. Podaj równanie paraboli symetrycznej do wykresu funkcji f względem osi OY.
1
Lena:
steeometria przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20 tworzy z podstawa kad 45
0
Maniek:
1. rozwiąż działania:
1
klaudia:
Proszę o pomoc w zadaniu : akwarium w kształcie prostopadłościanu ma długość 60 cm , a szerokość 25cm. kostka sześcienna
0
Lena:
przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20 tworzy z podstawa kad 45 stopni oblicz objetość i pole całkowite ...Prosze pomocy .........
!
//
0
magdzia:
pomocy z macierzami:( mam takie zadanie przykładowe na egzamin z maty i nie wiem jak te macierze...pomoże ktoś
1
Malwina:
Pomóżcie
Dane są promienie R i r okręgów: opisanego i wpisanego w trójkąt prostokątny. Oblicz sumę długości przyprostokątnych.
1
j:
0,(17) jaki to ułamek zwykły ? przecież da sie go przedstawić, tylko w jaki sposób się to robi ?
0
Ola :
zapisz twierdzenie p⇒q i twierdzenie odwrotne q⇒p, ocen wartosci. czy rownowaznosc p⇔q jest zdaniem prawdziwym?
3
j:
o,(17) jaki to ułamek ?
0
Asia 16 :
Hej proszę o pomoc Zaznacz na osobnych osiach liczbowych zbiory a) zbiory liczb rzeczywistych nieujemnych
0
BASIU BASIU!!!!:
Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10 cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 40 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
0
nielogiczna:
nielogiczna: podać wartość logiczną zdania a) liczba π (ona jest w takim module ale ten modół ma na dole takie dwie kreski, u nas
0
Madzia:
Dla jakich wartości parametru m równanie mx
2
− (m+3)x + 4 =0 ma pierwiastek podwójny?
5
Janek:
Rozwiąż nierówność ( x − 2 )
3
> ( x + 2 )
3
0
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc. Pole powierzchni sześcianu wynosi P. Oblicz długość jego przekątnej.
2
Dz:
Dwa naczynia połaczone są rurką z kranem. W jednym o pojemności V = 150 cm
3
, znajduje się gaz pod ciśnienim p
1
= 1000 hPa, a w drugim taki sam gaz pod ciśnieniem p
2
= 4000 hPa.
3
agisowa:
rozwiąż równania a) (4x−5)
2
=4x
2
−9x+5
0
Ona_18:
Wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy ma długość wysokości i jest 3 razy krótsza od ramienia. Oblicz pole tego trójkąta.
0
Ola :
zapisz twierdzenie p⇒q i twierdzenie odwrotne q⇒p, ocen wartosci. czy rownowaznosc p⇔q jest zdaniem prawdziwym?
1
Ania:
Zad. 1
0
Ona_18:
Punkty K. L, M są środkami boku trójkąta ABC. Wykaż, że trójkąty ABC i KLM są podobne.
0
ninqa:
w miejsce kropek wpisz odpowiednią liczbę (zapisaną w postaci potęgi ). a )
0
nola:
Funkcja f przyporządkowuje liczbie całkowitej z przedziału <−2; 5> jej kwadrat pomniejszony o czterokrotność tej liczby. Zapisz funkcję za pomocą wzoru!
0
Zadanie:
podana jest funkcja g(x) = 3(2−x), xε(−7;1>. wyznacz, jesli istnieje, najmniejszą i największą wartosc funkcji.
1
misia:
x
2
− 4
* Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x) =
. Przekształć wzór funkcji,
x
3
− 8
zapisując go w najprostszej postaci.
0
nola:
Dana jest funkcja f określona w zbiorze <−5; 7>. Wiedząc, że: f(−3)=2, f(1)= −4, w przedziałach <−5; −3> oraz <1; 7> funkcja jest rosnąca, a w przedziale <−3; 1> jest malejąca, podaj ile
0
misia:
* Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = |x−3|. Ustal zbiór wartości funkcji oraz podaj argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartość 0.
4
nola:
x + 2
Dziedziną funkcji f(x)=
jest zbiór:
x
2
− 4
A. (−∞; 4) u (4; +∞)
4
nola:
√
x
2
− 1
Miejscem zerowym funkcji f(x)=
jest:
x − 1
A. x=1
0
nola:
x+ 4
1.Dana jest funkcja f(x)=
. Wówczas:
x
2
−16
A. dziedziną funkcji jest zbiór (−∞; 4) u (4; +∞)
0
wrrrrrrrrr:
dopiero zaczęłam logikę a już jej nie umiem... mam nadzieje że pomożecie i co najważniejsze wytłumaczycie... Proszę
1
Daniel:
x
3
−x
2
−x+1<0
7
Mira:
Wykaż, że suma kwadratów 4 dowolnych kolejnych liczb naturalnych podzielona przez 8 daje resztę 6.
6
alek:
Proszę pomóżcie 1. Tworząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia podstawy. Pole powierzchni bocznej jest równe
4
kasis:
1. ∫(2x+1)
2
/x
2
+4 dx 2.∫e
x
*ln(e
x
+1) dx
1