matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
misia:
x
2
− 4
* Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x) =
. Przekształć wzór funkcji,
x
3
− 8
zapisując go w najprostszej postaci.
16 wrz 14:33
Eta:
x
2
−4 = ( x −2)(x +2) x
3
− 8= ( x −2)( x
2
+2x +4)
(x −2)( x+2)
x+2
f(x) =
=
(x −2)( x
2
+2x +4)
x
2
+2x +4
bo : D
f
= R \{ 2} f(x) =0 <=> x +2=0 <=> x = −2 −−− to jest miejsce zerowe tej funkcji
17 wrz 02:15